U Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu od 16. do 22. septembra biće održano šesto izdanje ljetne škole “Propitivanje kulture tolerancije: Evropske integracije nakon pada Berlinskog zida“.

Međunarodna ljetna škola “Propitivanje kulture tolerancije” zajednički je program Univerziteta Milano-Bicocca iz Italije te Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Škola će propitivati evropske modele demokratije i socijalne pravde iz transnacionalne perspektive, te nove zidove i forme netolerancije, diskriminacije i nasilja koji se javljaju u postneoliberalnoj eri obilježenoj rastućim populizmom i radikalizacijom.

Svečano otvorenje ljetne škole je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu 16. septembra sa početkom u 9:00 sati.

Tokom škole će u utorak 17. septembra u 19 sati biće održana multimedijalna izložba „Uspon i pad“ koju su osmislili umjetnici Jim Marshall i Matteo Ceschi, te javna diskusija „Ratovi u Jugoslaviji 1991–2001.: Šta smo naučili?“ u četvrtak 19. septembra od 14.30, nakon koje će uslijediti svečano otkrivanje murala „Buđenje“ mladog umjetnika Rikarda Druškića u 17:00 sati. Ovi događaji su u Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a organizovani su u saradnji sa Ambasadom Republike Italije te EU info centrom.

Ovogodišnje izdanje pod nazivom „Evropske integracije nakon pada Berlinskog zida“ posvećeno je tridesetoj godišnjici revolucionarne 1989. godine. Pad Berlinskog zida proslavljen je kao prekretnica u napretku ljudskih prava i sloboda. No, unutar zajedničkog evropskog prostora, tada u izgradnji, izazvao je i tektonska pomjeranja u političkim i institucionalnim praksama koja su uveliko uticala na svakodnevni život građanki i građana. Sjećanja na taj događaj i kritičko promišljanje njegovih posljedica od ključne su važnosti za razumijevanje političkih procesa koji su uslijedili. Iako je „željezna zavjesa“ izgubila svoju materijalnu i simboličku snagu, novi politički, ekonomski i društveni procjepi danas predstavljaju velike izazove projektu ujedinjenja Evrope.

Školu će pohađati 37 učesnika i učesnica iz 17 zemalja sa čak tri kontinenta. Osim na Univerzitetu u Sarajevu, po jedan dan predavanja će se održati na Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu „Džemal Bijedić“ te na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Predavanja će tokom ovog jednosedmičnog intenzivnog treninga držati eminentni predavači sa univerziteta u Italiji i BiH te drugih regionalnih i evropskih univerziteta.

Kompletan program ljetne škole možete pronaći ovdje.