Projekat „Let’s Do It Tuzla“ i terenske akcije koje se provode pod njegovim okriljem, sastavni su dio pokreta „Let’s Do It Bosna i Hercegovina“, odnosno „World Cleanup Day“, u kojem je u dosadašnjim ekološkim akcijama učešće uzelo više od 35 miliona volontera iz preko 168 zemalja svijeta. Korona virus je uticao i na ovu veliku volontersku akciju, no tradicija nije prekinuta pa je akcija čišćenja održana prethodnog vikenda u Tuzli.

Više od 40 tona smeća prošle godine je prikupilo 1.100 volontera tokom organizovane akcije čišćenja otpada. Organizator ovakve eko akcije bili su mladi okupljeni oko projekta ”Let’s do it”, objašnjava izvršni koordinator projekta Adnan Imamović.

”Sa područja grada Tuzla u prethodnih osam godina skupili smo više od 300 tona ilegalnog otpada. Što se tiče BiH radi se o cifri od preko 13.500 tona ilegalnog otpada”.

Organizovane akcije čišćenja ilegalnih deponija imaju dugu tradiciju, a do sada su trajale jedan dan. No, pandemija korona virus uticala je na sve pa tako i na organizaciju ove ekološke akcije. Naime, ona će ove godine biti organizovana u nekoliko dana. Prva je organizovana prethodne subote.

”Mi smo pronašli rješenje da ćemo da radimo više manjih terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada na području cijele Tuzle u trajanju od tri sedmice. Tri puta sedmično ćemo realizovati po jednu terensku akciju čišćenja”.

Tako se prethodnog vikenda čistio otpad na izletištu Ilinčica. Zahvaljujući podršci kompanije “Eko život”, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u okviru ove akcije omogućeno je odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti upućen u proces reciklaže te time dobiti novu vrijednost. Edisa Bajramović, predstavnica kompanije Eko život d.o.o. Tuzla.

”Naš primarni cilj jeste da se što više ambalaže i ambalažnog otpada prikupi i adekvatno zbrine, te ukoliko smo u mogućnosti da pošaljemo na reciklažu”.

Iz Misije OSCE-a koja podržava ove akcije, ističu posebnu radost što mladi na ovakav način pokazuju društvenu odgovornost i na najbolji način brigu o prirodi ali i građanima, izjavila je  Dragica Karadžin, službenica za društveni razvoj Misije OSCE-a u Tuzli

”Znamo da je to dugotrajan proces koji zahtijeva angažman svih struktura društva, stoga pozivamo sve aktere da podrže ovakve inicijative i da daju svoj doprinos u unaprjeđenju životne sredine, jer kvalitetnija životna sredina znači i kvalitetniji život građana”.                                                                                  

Terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija u Tuzli bit će održavane sve do 10. oktobra uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Amar Kavgić, projekt koordinator UG Multi Tuzla.

”Uvijek za jedan dan na našim aktivnostima učestvuje oko 1000 volontera. Mi ove godine nismo htjeli da dignemo ruke od toga zbog COVID-19. Htjeli smo da to održimo akciju koliko je to moguće i ove godine.”

Uvertira terenske akcije čišćenja bio je family day gdje su stručni ljudi iz kompanije Eko život upoznali građane o važnosti selektivnog odvajanja otpada. Također, u proteklom periodu Organizacioni odbor projekta „Let’s Do It Tuzla“ pozvao je sve građane da prijave ilegalnu deponiju otpada, odnosno područje zagađeno ilegalno deponovanim otpadom  kako bi ta lokacija nekada bila uvrštena u plan čišćenja.


Azur Delić