Francuska je postala 11. najčešće odredište za studente iz Bosne i Hercegovine. Prema podacima sa web-stranice Ambasade Francuske u BiH, svake godine, između 12 i 15 stipendija dodijeljeno je bosanskohercegovačkim studentima.

 

Francuski univerziteti nude raznovrsne programe za studiranje studentima iz Bosne i Hercegovine, ali i za maturante. Dosta programa je na francuskom jeziku, ali je veliki broj i onih na engleskom jeziku iz raznih oblasti. Ono što je također važno jeste da je u toku konkurs za stipendije koji Ambasada Francuske dodjeljuje svake godine, a ove godine konkurs je otvoren do 18. januara naredne godine

kaže predstavnica ureda Campus France u Bosni i Hercegovini, Željka Divković.

 

Konkurs za stipendije Vlade Francuske možete pronaći na stranici Ambasade ove zemlje u Bosni i Hercegovini.

 

Fakulteti koji se nude

 

Jedan od programa koji su otvoreni za bh. studente je i petogodišnji program za inžinjere sa 4 specijalizacije: industrijski menadžment, IT, civilni ratovi i rekonstrukcija i elektro-mehanički sistemi.

Među najpopularnijim francuskim univerzitetima kod bh. studenata je Sciences Po, fakultet političkih nauka u Parizu koji je centralno mjesto za političke nauke u Francuskoj, a na 4. je mjestu svjetske rang-liste najboljih univerziteta u svijetu u oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa. Jedan od kampusa ovog fakulteta fokusiran je na Centralnu i Istočnu Evropu gdje studenti iz BiH najčešće i studiraju, a svake godine između tri i sedam ode na studij na ovaj fakultet. Na ovom fakultetu možete studirati: novinarstvo, javnu upravu, sigurnost, komunikaciju, finansije, strategije itd. Nastava se održava na francuskom ili engleskom jeziku a postoji mogućnost i da učite druge jezike.

Mladi ljudi iz BiH koje privlače primijenjene nauke također mogu pronaći studij za sebe u Francuskoj. Hemiju, fiziku i kompjuterske nauke možete studirati na Rouen univerzitetu i to odmah po završetku srednje škole. Fakultete u oblasti medicine, tehnologije i nauke možete studirati na Univerzitetu u Lionu, a slavenske i orijentalne jezike na Univerzitetu u Poatjeu, jednom od najstarijih univerziteta u čitavoj Evropi a koji ove godine nudi 50 stipendija.

Važno je napomenuti da fakulteti i visoke škole koje imaju studij na francuskom jeziku nude i opciju nulte godine što je zapravo vrijeme predviđeno da student nauči francuski jezik.

Posjetite gore spomenutu web-stranicu i informišite se koje vam se opcije nude!

 


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.