Gradska biblioteka Zenica tradicionalno svakog 21. marta, na Svjetski dan poezije, organizuje Poetski maraton. Zbog vanrednog stanja, ove ga godine nije bilo moguće organizovati u prostorijama Gradske biblioteke, međutim maraton nije otkazan, nego je održan online.

Poetski maraton  trajao je 36 sati, a učestvovalo je više od stotinu recitatora, kaže direktor Gradske biblioteke Haris Abdagić.

„Najvjerovatnije da ćemo ga u budućnosti uvijek organizovati onlajn, paralelno sa maratonom koji se dešava u našoj čitaonici. Veliki broj ljudi se prijavio na naš maraton, među njima dosta naših eminentnih umjetnika i poznatih ličnosti, koje su se odlučile podržati našu inicijativu“.

Gradska biblioteka je u vremenu pandemije reprizirala poetske uratke, a neprestano su stizali i novi. Direktor Abdagić kaže da ovaj maraton dokazuje da je poezija živa.

„Ovaj primjer je to eklatantno pokazao. Mogu reći da je šampion Poetskog maratona, Miroslav Antić. Učesnici su recitovale od klasične poezije do moderne, a mnogi su govorili i svoje stihove. Na krilima tog maratona smo nastavili provoditi online aktivnosti. Ubrzo je uslijedio i Dan dječije knjige, pozvali smo sve učesnike naših dosadašnjih manifestacija, a svi redom su se odazvala.

Zadatak biblioteke oduvijek bio da informiše ljude, ističe naš sagovornik. Iako je mnogo stvari u digitalnom dobu dobilo novi oblik, snaga biblioteke nije se smanjila.

„Uloga joj je da informiše ljude i da bude hram znanja, čitanja i obrazovanja. Nekada je uloga biblioteke možda bila jasnija, jer samo ona je čuvala znanje. Danas u digitalnom vremenu na sve strane imamo imamo dostupne informacije, međutim ovakve akcije i aktivnosti dokazuju da biblioteka i u digitalnom vremenu ima svoj prostor i značaj“.

Povodom Svjetskog dana knjige biblioteka je organizovala i zanimljivu nagradnu igru, učesnici su trebali poslati kratki rad, do stotinu riječi. Rad su trebali započeti sa jednim od tri ponuđena načina, a kako je to izgledalo, za OP objašnjava bibliotekar Mašo Mehmedović.

„Prvi je bio – Čitam zato što; drugi – Knjige su mi pomogle i treći – Čitanjem sam otkrio/la. Pristiglo nam je mnogo zanimljivih radova od kojih smo odlučili nagraditi njih osamnaest. Nagrade su bile simbolične, ili besplatno godišnje članstvo u našoj biblioteci ili poklon knjiga po izboru, iz naše izdavačke produkcije“.

Svi nagrađeni radovi mogu se pročitati na stranici Gradske biblioteke Zenica. Poklon knjige su poslali u Sarajevo, Tuzlu, Veliku Kladušu, Žepče, Ćehaje i naravno širom Zenice.

„Cilj ove nagradne igre bio je da se oni koji čitaju potaknu na kreativan rad, u kojem će istaknuti značaj čitanja i izreči šta čitanje njima lično predstavlja.Time će oni dalje potaknuti na čitanje one druge koji još uvijek nisu zavoljeli čitanje. Jer kako kaže ona popularna rečenica autorice Hari Potera „Ko ne voli čitati nije pronašao pravu knjigu za sebe“.

 Mašo naš kratki razgovor koji se ticao bibliotečkih aktivnosti u vremenu pandemije zaključuje ovako:

„Mislim da smo tokom pandemije bili mjesto razmjene vrijednih sadržaja, mjesto virtuelnog druženja, što i jeste na kraju krajeva najvažnije. Pjesnik Jevgenij Jevtušenko kaže: „I kada bi čovjek živio u mraku, sklapajući u njem svoja prijateljstva, ni mrak nezanimljiv tada ne bi bio“.

Članovi Gradske biblioteke polako se vraćaju ovoj instituciji, a otvorena je i čitaonica.