Hare Krishna popularno je ime kojim se označava Međunarodna zajednica za svjesnost            Krišne (ISKCON). Među pokretima indijskog porijekla, ova skupina jedna je od rijetkih koja ustrajava na poštivanju strarodnevne indijske tradicije.

Proizišao iz “vaišnavizma”, pokret Hare Krishna čini jednu od tri glavne struje klasične Indije u čijem je središtu je bog Višnu.  Sljedbenici Hare Krishne štuju ga u obliku Krishne – sveprisutnog i svemogućeg vrhovnog boga.

Prvobitno je ovaj  pokret bio karakterističn samo za azijski kontinent, odakle se proširo na Evropu, a danas sljedbenika Hare Krišne ima i u našoj zemlji.

Okupljeni su u Društvu za svjesnost Krishne u Bosni i Hercegovini“, kako su zvanično registrirani. Prema navodima predstavnice Društva, Amele Bartula, u našoj zemlji živi otprilike tri stotine članova.

Životni stil sljedbenika Hare Krišne u mnogo čemu se razlikuje od većine kulturne okoline zbog čega izaziva različite reakcije. Bračni par iz Sarajeva, Igor i Alena Jakovljević, koji već dvanaest godina prakticiraju Hare Krishnu kao način života, kazali su nam da ih sredina u kojoj žive nikada nije diskriminirala.