Psihičko, emocionalno i fizičko stanje, karike su koje čine jednu individuu. Na koji način i kako voditi rat sa nevidljivim neprijateljem (kornom), koji nas je zatvorio u kuće, ali i onemogućio odlazak u škole i fakultete? Je li u tom ratu moguće izaći kao pobjednik ili gubitnik?

Piše: Fuad Vojniković

„Ako se nađete u rupi, prva stvar koju trebate uraditi je da prestanete kopati.“

Riječi su ovo američkog glumca Willa Rogersa, koji je bio jedan od najpopularnijih glumaca Hollywooda, 30-tih godina prošlog vijeka. Percipirajmo njegovu izjavu i uporedimo je sa današnjom situacijom, koja je zatekla kako sve, tako i mlađu populaciju Bosne i Hercegovine. Neke od mjera protiv širenja korone, jesu zatvaranje škola i fakulteta, zatvaranje svih sportskih i kulturnih manifestacija, pa čak i zabrana kretanja mlađima od 18 godina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. U grotlu svih tih okolnosti, našli smo se mi mladi. Situacije je takva kakva je, na nju ne možemo utjecati. I to je rupa u kojoj se nalazimo. Ali postoji nešto što možemo, pa čak i protiv ovog opasnog neprijatelja, koji među odbrambene linije našeg uma pokušava ubaciti depresiju i demotivirati nas. Kako mu uzvratiti i kako sebe odbraniti? Postoji mnoštvo načina. Prvi je taj da ćemo se svakako pridržavati mjera i zakona.

Drugi je taj da moramo prestati kopati rupu u kojoj se nalazimo, kako ne bi još dublje propali. Ovo iziskuje disciplinu, trud, želju i ponajviše radne navike.Odustajanje u svakom slučaju nije opcija. Sada kada je slobodnog vremena nešto više nego inače, ono se može iskoristiti za aktivnosti koje će donijeti kako intelektualni tako i fizički razvoj samih nas. Bilo to učenje novog jezika, preko desetina hiljada kurseva na internetu, preko kuhanja, treniranja, pa sve do čitanja i programiranja, dokaz je širokog dijapazona mogućnosti koje je moguće naučiti od kuće.

U protivnom, ukoliko se samo prepustimo dešavanjima, odlučimo loše organizovati vrijeme i provoditi ga na društvenim mrežama ili spavanjem, žestoko gubimo. Zašto? Zato što će se život i nakon korone nastaviti, unormalit će se, a mi u totalnoj stagnaciji. Kolaps uma i tijela. A kada se to desi, ostane žal za protraćenim slobodnim vremenom i kajanje za svakom bolje neiskorištenm sekundom slobodnog vremena. Zato hajdemo iz ovoga svega izaći jači, brži i bolji. Idemo rušiti tog pokvarenog protivnika.

Juriš!