U starom dijelu Grada Mostara predstavljen je projekat Inicijative “Odmori u BiH”, koji je prema riječima organizatora nastao kao odgovor na devastirajuće efekte pandemije na bh. ekonomiju. Stari most je bio obojen bojama inicijative, a u baštama ispod mosta predstavljen je cjelokupan projekat.

Pripremila novinarka OP-a Belma Baralija.

Na Mostar, koji je umnogome zavisio od turizma, pandemija virusa COVID-19 ostavila je mnogo traga. Tek pokoji strani turista i grupe domaćih turista obilaze vikendom staru jezgru grada. U periodu kada su zatvorene granice, mnogi su se okrenuli istraživanju domaćih teritorija, prirodnih ljepota i građevina. Iz inicijative “Odmori u BiH” kažu da promoviše, pakuje, distribuiše i prodaje bh. turistički proizvod. Regionalna razvojna agencija za ekonomski razvoj podržala je ovaj projekat, a njena direktorica Mirna Jeličić, kazala je kako projekat implementira GiZ EU for Business.

“Ostalo sufinanciraju partneri u projektu, grad Čapljina, općina Stolac, općina Ravno i “Kula-Turist” iz Počitelja, tako da imamo jedno sjajno partnerstvo. Cilj projekta je zapravo povezati u jednu jedinstvenu ponudu sve one gospodarske subjekte koji se bave turizmom i koji su povezani s turizmom, u jednu jedistvenu ponudu na destinaciji ‘Ćiro‘.”

Projekat “Ćiro”, biciklistička staza na staroj uskotračnoj pruzi, je kako kažu doživio veliku ekspanziju i popularnost, ne samo kod nas nego i u svijetu.

“S obzirom na to da će se projekt implementirati 18 mjeseci i da je dinamika projekta pisana prije nego što je nastala ova krizna situacija sa korona virusom, ne možemo reći da će u nekom neposrednom periodu projekt moći donijeti neku značajnu promjenu, ali ono što se mi nadamo, ono na što smo ciljali i ono što je nekakva naša filozofija razvoja turizma u Bosni i Hercegovini je da ćemo mi, jednom kad se stabilizira situacija, postati jedna vrlo poželjna destinacija, upravo zbog tog vanjskog sadržaja kojeg nudimo, upravo zbog tih mjera predostrožnosti kojih se mi prirodno možemo ovdje u našem sadržaju pridržavati. Tako će rezultati projekta sasvim sigurno doprinijeti vidljivosti i kvaliteti turizma u Bosni i Hercegovini, pa evo i ova inicijativa „Odmori u BiH“ to prepoznaje, međusobno smo se preopoznali i vidjeli da tu postoji jako puno dodirnih točki i da imamo isti smjer u razmišljanju kada je u pitanju razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.”

Božena Bohm Kaltak, voditeljica projekta Via Dinarica, u ime UNDP-a u Bosni i Hercegovini, koji je također podržao projekat, ističe kako je inicijativa “Odmori u BiH” dobra za sve turističke projekte koji se implementiraju u BiH.

“Projekat Via Dinarica se fokusira na razvoj turizma u prirodi, u planinskim i ruralnim područjima, što je sada, u vrijeme COVID-a, ustvari preferirani način odmora i turizma; na mjestima na kojima se može držati distanca, na mjestima koja pružaju mogućnosti za odmor, za relaksaciju, za oporavak i tijela i duha. Sve te destinacije promovira i inicijativa ‘Odmori u BiH’, pa zato nalazimo načine za sinergiju, za komplementarnost, za suradnju, da promoviramo naše domaće destinacije kako bi ih naši domaći turisti posjećivali i vidjeli da i mi imamo itekako šta za ponuditi.”

“Odmori najbolje, gdje je srcu najljepše! Odmori u BiH!” – poručili su organizatori.