Studentske prakse su veliki korak ka zaposlenju. Međutim, nije ih uvijek lako pronaći. Na sreću, postoje događaji koji okupljaju kompanije koje su spremne ponuditi praksu studentima. Jedan takav desio se početkom novembra.

Sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije “JobFAIR 2018 – Iskoristi svoju šansu!” je najznačajniji projekat u organizaciji Udruženja studenata elektrotehnike Evrope EESTEC LC Sarajevo. Ovogodišnji JobFAIR održan je početkom novembra u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.
Osnovni cilj JobFAIR-a je direktni kontakt između studenata i poslodavaca. Ovaj događaj traje dva dana i to je idealna prilika da studenti i studentice razgovaraju sa predstavnicima kompanija, pitaju ih sve što ih zanima o otvorenim pozicijama za praksu, očekivanjima koja poslodavci imaju od njih, koje vještine su poželjne za njihovu struku i slično.

 

Kompanije i prakse

 

Predstavnica kompanije Tacta, kompanije koja se bavi razvojem softvera, Mirna Dajanović, informisala je studente o ponudi tromjesečne prakse, a svi zainteresirani za više informacija se mogu javiti na mail adresu: info@tacta.io.

Aldijana Krajišnik predstavila je šta nudi Asseco kompanija koja se inače bavi proizvodnjom i prodajom softverskih rješenja za banke. Asseco izrađuje mobilne aplikacije, internet bankarstvo za fizička i pravna lica, softverska rješenja na kojima se zasniva poslovanje banaka itd. 

Kompaniju Mistral predstavila je Amila Avdukić:

 

Mistral je software developer kompanija koja trenutno ima 124 uposlenika. Predstavljamo naš program prakse koji je namijenjen studentima koji završavaju fakultet ili su ga već završili. Učimo ih osnovama programiranja, a sve to nastojeći da pronađemo talente koji će nam se pridružiti u timu. Mistral.ba je stranica na kojoj ćete naći link Gigi`s school of coding, a na njemu više informacija.

 

Dojmovi organizatora

 

Predsjednica udruženja studenata Elektrotehnike Evrope EESTEC LC Sarajevo, Emina Sikira, istakla je da su posebno zadovoljni posjećenosti sajma. Također, dodala je da su novine u okviru sajma to što je radionica koja je bila posvećena kreiranju CV-a proširena i na oblast LinkedIn-a te Radionicu poslovne komunikacije.

Ono što nam je posebno drago jeste da smo ove godine povećali opseg kompanija i partnera sa kojima surađujemo. Prošle godine smo ih imali 25, a ove 28.

Još jedan od linkova koje bi bilo korisno posjetiti jeste stranica organizatora: JobFAIR – Iskoristi svoju šansu!

 


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.