U dvorani Kaleidoskop u Tuzli realizuju se treninzi za nastavno osoblje iz šest srednjih škola uključenih u projekat “Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja”. Ovaj projekat implementira Udruženje građana “Ekosol” Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle i Biciklističkim klubom Tuzla. Cilj projekta je u javnosti istaći problem aerozagađenja, osvijestiti građane i napraviti prostor za mlade da ispolje svoju kreativnost.

Kako bi podigli svijest građana i ponukali svakog pojedinca da svojim odgovornim djelovanjem doprinese smanjenju aerozagađenja u Tuzli Udruženje Ekosol provelo je u prethodnom periodu različite aktivnosti. Formiranje biciklističkih sekcija i nabavka bicikala za šest srednjih škola, kao i vožnja biciklima po gradu neke su od provedenih aktivnosti. Oni su odlučili da do šire javnosti dopru preko mladi, a mladi su pak odabrali igrokaze u kojima će dočarati problem aerozagađenja društvu. Fahrudin Međedović, nastavnik u Gimnaziji Meša Selimović Tuzla.

”Zagađenje Tuzle, zakoni, kršenje tih zakona, kako iznaći prava rješenja u globalnim pitanjima od važnosti za ljudski život, neke su od tema koje će biti obrađene – tako da predstave nisu ni malo naivne. I gledamo da u što većem broju obuhvatimo djecu i da cilj ovog projekta zaista zaživi.”

Da igrokazi budu što profesionalniji potrudit će se Pozorište mladih Tuzla koje ima zadatak da voditelje dramskih sekcija obuči i provede kroz cijeli proces nastanka igrokaza. Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja Pozorište mladih Tuzle.

“Zahvalni smo Udruženju Ekosol što je prepoznao dramu kao sredstvo da se o ovoj temi govori na ovakav način. Mi smo svjesni da mladi danas traže inovativne način kako pristupiti sebi, kako ih odgojiti, kako obrazovati. I uzdamo se i vjerujemo da ćemo na kraju kada igrokazi budu izvedeni mi zapravo ostvariti komunikaciju sa publikom jer predstave koje će nastati neće biti predstave klasičnog pozorišta, bit će u formi primijenjenog pozorišta koje podrazumijeva interakciji, gdje krajnji ishod, rezultati i tema zavise od publike.”

Pozorišnu dramu kao sredstvo kojim će se govoriti o aerozagađenju iskoristit će i samo Pozorište mladih Tuzle, koje u okviru ovog projekta sa grupom srednjoškolaca polaznika dramskog studija već priprema predstavu, objašnjava Amila Beširović, edukatorica iz Pozorišta mladih Tuzla.

“Jako nam je važno da iz djece i mladih ljudi izvučemo njihove životne priče. Proces će teći sada od septembra, a premijera predstave se očekuje u martu sljedeće godine.”

O aerozagađenju će se govoriti i tokom nastave u školama gdje će ponovo biti aktuelizirana kroz debatu na časovima demokratije, objašnjava Amir Hadžić, iz UG Ekosol Tuzla.

”Gdje ćemo mi kroz sve ove aktivnosti, oformiti neformalne grupe učenika koje će uticati i animirati vlasti da pokažu interes za ovaj hronični problem aerozagađenja u Gradu Tuzla. Mi se nadamo da će ta mladost kroz predstave, kroz igrokaze, kroz zajedničku predstavu sa Pozorištem mladih, kao i kroz javne debate dobiti mogućnost da zajednički pokuša riješiti problem aerozagađenja u gradu Tuzla.”

Projekat “Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla” realizuje se u okviru projekta “Misli o prirodi!” kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva Sarajevo, a finansira Vlada Švedske. Cilj projekta je doprinijeti jačanju ekološke svijesti inovativnim i kreativnim pristupom kod mladih putem parlamentarne debate, umjetničkog izražavanja i zdravijeg načina življenja.


Azur Delić