Više od 20 hiljada ljudi tokom pandemije korona virusa ostalo je bez posla. Brojni biznisi pretrpjeli su ogromne štete, a neki su i prestali sa radom. No, kriza je ujedno i šansa, kažu optimisti. Sa takvim mišljenjem mladi iz Tuzle pokrenuli su svoj biznis i bave se proizvodnjom gljiva bukovača. Njihovu neobičnu priču poslušajmo u nastavku.

Proizvodnja gljiva bukovača njihov je biznis. Sve što su do sada proizveli odmah su i prodali. Biznis Erdžana Junuzovića, Edisa Osmića i Danijel Stjepanovića tako se razvija baš kako su i zamislili. Dugo su o proizvodnji gljiva razmišljali, potom su skupili potrebna finansijska sredstva, a dobili su i podršku od Fondacije tuzlanske zajednice.

“Sjeli smo i razmislili o svemu tome. Shvatili smo kako ide proces proizvodnje. Naučili o tome. Dosta edukacije smo prošli. Pronašli gdje možemo nabaviti dobar supstrat i micelij i sve ono što nam treba da bi naš proizvod bio vrhunske kvalitete. Vjerujte mi da feedback koji dobijamo je jako pozitivan. Sve što smo napravili sve smo i prodali,” kaže Erdžan Junuzović.

Da biste uzgajali gljive bukovače morate biti dobro informisani i posvećeni, kažu ovi mladi ljudi. Priprema supstrata je prvi korak u procesu prozvodnje gljiva bukovača.

”Nakon pripreme supstrata, supstrat se sastoji od micelija i slame, pakujemo vreće koji se pripremaju u sterilnim uslovima nakon toga bušimo rupe kada su vreće smještene na svoju poziciju, da se izbjegne kontaminacija konkurentskim gljivama. Kompletan proces zasnivamo na organskoj proizvodnji od nabavke sirovina do procesa pasterizacije. Dobivamo organski proizvod kao konačan,” kaže Edis Osmić.

Ove gljive odličan su izbor za zdrav i ukusan obrok. Također, kupovinom ovih gljiva vi podstičete mlade ljude da razvijaju svoj biznis i ostanu u Bosni i Hercegovini.

“Gljiva bukovača je idealna zamjena za meso. Vegetarijanci je koriste kao zamjenu za mesu. Bogata je vitaminima, aminokiselinama, vlaknima. Farmaceutska industrija je dosta koristi u prizvodnji lijekova,” kaže Danijel Stjepanović.

Ukusna bukovača može poslužiti ne samo kao hrana već i kao lijek. Najnovija istraživanja otkrivaju njene ljekovite učinke. To su prepoznali i brojni građani.

“Kupci su razni. Nema neke starosne dobi. Najviše su oni koji imaju dobra iskustva sa bukovačom. Međutim, nakon uvida u recepte i ljepotu gljive, mnogi se odlučuju da to probaju. Naročito nam je drago, kada probaju, da kažu da im se sviđa i da žele još”

Gljive jačaju i imunitet što je izuzetno važno u vrijeme epidemije korona virusa. One također zaustavljaju rast zloćudnih stanica, te unapređuju zdravlje mozga. Stoga su odličan izbor, kažu naši sagovornici, jer je vrijeme epidemije i hladnijih dana.


Azur Delić