Rano razdoblje našeg djetinjstva je bilo ispunjeno slušanju bajki i priča o likovima koji su unatoč maćehinskom odnosu ili neshvaćenosti uspjeli izrasti u junake sa sretnim završetkom. No, odrastanjem smo shvatili da je roditeljski brižni, no ne i uvijek racionalni, pristup bio usmjeren ka primanju pouka i motivacije koja, u ovdašnjim okolnostima, poprima obrise niskobudžetnog filma snimljenog samo radi sebe. Ovo je priča o mladim ljudima našeg vremena koji se svakodnevno suočavaju s problemima koje, nažalost, sami premostiti ne mogu.

Priznati bh. ekonomski stručnjak, Aleksa Milojević, kaže da radna snaga tokom radnog vijeka ostvari 3 puta veću korist nego što su troškovi izdržavanja i školovanja te iste radne snage. Ove riječi bivaju poraznije ako znamo da je upitan nastup naših karataša na svjetskom prvenstvu u Madridu. Unatoč rezultatima koje su ostvarivali, razlog je novac.

Ajla Mahmutović, Hana Benca i Ivan Klepić su borci u pravom smislu riječi. Osim što su pobrali mnoge medalje u borilačkim sportovima, svakodnevno se susreću sa novim izazovima koji su van domene njihove moći, a, opet, izravno se tiču njihovih rezultata i napretka.

 

Državni ulog kao privatni trošak

 

Ajla Mahmutović je standardna reprezentativka Bosne i Hercegovine te višestruka državna prvakinja u svim uzrastima i studentica Logopedije na Sveučilištu u Mostaru. 2015. godine na Evropskom prvenstvu za kadete i juniore postala je viceprvakinja Evrope. Danas je u novim pripremama, sa novim ciljevima. No, ne tako davno, skoro je ostala bez odlaska na svjetsko prvenstvo na Tenerife.

U mom slučaju, sva moja dosadašnja takmičenja su financirali roditelji uz podršku kluba. To su ogromna sredstva. Došla sam u fazu gdje sam počela predstavljati Bosnu i Hercegovinu na seniorskom nivou i smatrala sam da država treba finansirati, ako nikog drugog, onda makar seniore koji mogu biti najbolji ambasadori sporta Bosne i Hercegovine. Odbila sam mogućnost da roditelji opet ulažu svoje napore i sredstava za moj odlazak na Tenerife jer sam studentica, imam tri sestre i mislim da oni nisu dužni da ulaži toliku svoju žrtvu da bih predstavljala BiH, a da to sama država ne uradi.

 

Hana Benca je studentica Pravnog fakulteta koja je nedavno položila prvi stupanj crnog pojasa u džudu od ukupno njih deset i postala prva djevojka u Mostaru sa ovom titulom. Izuzetno je cijenjena u sportskim krugovima zbog medalja koje je osvajala, unatoč različitim ozljedama koje su je pratile – fizičke i one druge koje joj je društveno-politički sustav omogućio.

Sport u Bosni i Hercegovini se susreće sa problemima i na najvećim nivoima. Uvjeta nedostaje za bilo kakav ozbiljniji rad. Ja se naprimjer godinama susrećem sa problemom sparing-partnera, nedostatkom uvjeta za bolje treniranje različitih aspekata u džudu… Unatoč tome što je ovo najtrofejniji sport u BiH, spada u kategoriju manjih sportova i jako se teško održati na seniorskom nivou.

 

 

Prvak bez dvorane

 

Ivan Klepić je prvak koji nema dvorane za treniranje, ali ne posustaje zbog motivacije koju mu daje obitelj, odnosno primarno otac koji je i njegov trener.

Mislim da je vječita tema u Mostaru upravo sportska dvorana. Trenutno radimo tako da moramo dogovarati termine po školskim dvoranama. Tako je Mostar jedan od rijetkih gradova gdje u školama nastaju evropski i svjetski prvaci, ne samo u karateu nego i u drugim sportovima. Mi smo izuzetno ponosni na ono što postižemo ali i dalje tražimo motiv da postignemo još više. Trebamo biti realni i priznati da je karate jedini sport koji Bosni i Hercegovini može donijeti odličja sa olimpijskih igara. Ja o tome sanjam posebno zato što Bosna i Hercegovina ne posjeduje nijednu medalju sa olimpijskih natjecanja.

Ukupan broj medalja koji je osvojio ovaj trojac je blizu prestanka brojanja, i to zato što su rekli da će prestati brojati kad dođu do  jubilarne stote medalje.


Darko Marić