U tuzlanskom Business Innovation and Technology (BIT) centru održana je druga po redu radionica namijenjena svim zainteresovanim poduzetnicima početnicima, studentima, IT-jevcima, freelancer-ima, te svim mladim osobama koji su željeli saznati više o drugim poslovnim iskustvima, razmijeniti ideje i upoznati druge mlade sličnih interesa.

 

IT – Industrija bez granica

“No Borders for IT market” naziv je radionice koja je organizovana u okviru projekta CODE, a čijom implementacijom: mladi poduzetnici, freelanceri, studenti, stručnjaci, putnici, pojedinci i timovi u Tuzli, u okviru BIT Centra, uskoro dobivaju svoj prvi moderno opremljen coworking prostor.

 

Današnja tema je “Nema granica za IT”, odnosno razgovaramo sa ljudima koji rade u IT kompanijama, koji su direktno povezani sa IT-em i osvrćemo se na to kako se povezati, kako umrežavati i kako je, zapravo, ova industrija – industrija bez granica. Gdje god u svijetu da se nalazite, bili u Tuzli na plaži ili u velikim svjetskim kompanijama, vi možete raditi sa svima, razmjenjivati znanja, iskustva i poslovno se povezivati. Cilj je da se ovdje one koji su došli da učestvuju u radionici, studente, freelancere, uposlenici nekih drugih kompanija u Tuzli, međusobno upoznaju i druže, razmijene iskustva i eventualno profesionalno povežu

 

– kaže Vedrana Ajanović, viša stručna saradnica BIT Centra Tuzla.

 

Prepoznati potrebe tržišta

Jedna od predavačica na radionici bila je i Vesna Glavaš-Hrustić, marketing menadžerica kompanije Leftor d.o.o. Vesna je na radionici podijelila iskustva o osnivanju kompanije Leftor, kada je njen vlasnik  Kristijan Smiljanić, 2006. godine početni kapital obezbjedio pobjedom na konkursu austrijskog programa za podsticanje poduzetništva pri Univerzitetu u Tuzli, kao nagradu za najbolje pripremljen i prezentiran poduzetnički biznis plan. Danas je Lefor d.o.o vodeća hosting kompanija u Bosni i Hercegovini sa preko 5 000 zadovoljnih klijenata.

 

Posjetiocima, učesnicima ću govoriti o tome kako je firma nastala iz prepoznatih potreba tržišta i kako je dalje rasla ponovo prepoznavajući potrebe tržišta i neke prilike na tržištu koje su omogućile taj konstantan rast firme. Voljela bih kada bi oni izvukli pouku iz toga da i sami mogu započeti svoj biznis, da mogu raditi i da je IT sektor izuzetna prilika za osnivanje firme, za brz rast, odlazak na druga tržišta i slično

 

– o svom obraćanju kaže Vesna Glavaš-Hrustić.

 

Unaprijeđenje poduzetničkog okruženja kao cilj

Senad Kasumović jedan je od posjetilaca radionice, koji je davno napustio posao kojim se ranije bavio deset godina te pokrenuo vlastiti biznis u IT sektoru. Kako sam kaže danas se bavi poslom o kojem je oduvijek maštao:

 

Prvom Meetup-u kojeg smo imali u julu mjesecu, pridružio sam se na poziv kolegice Vedrane. To je za mene bio period kada sam bio tek dao otkaz na poslu koji sam radio 10 godina, što mi je bio razlog više da pokrenem svoju firmu i da krenem sa vlastitim privređivanjem. Tada sam došao da vidim ljude koji se okupljaju ovdje i, kako i propagira ovaj događaj, da razmjenjujemo ideje jer je svaka pomoć i svako mišljenje dobrodošlo. Nadam se da ćemo u budućnosti u ovom centru koji se osniva razmjenjivati ideje za projekte koje možemo svi zajedno da radimo.

 

Projekt CODE provodi se u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina–Crna Gora 2014-2020. Glavni cilj projekta je unapređenje poduzetničkog okruženja u prekograničnom području kroz razvoj poslovne infrastrukture i usluga podrške inovativnim poduzetničkim idejama.