Kapiten prvog tima Košarkaškog kluba „Radnik“, dvadesetsedmogodišnji Dejan Kokoruš, cijelu svoju košarkašku karijeru, od pionirske do seniorske kategorije nastupa za ovaj bijeljinski klub. U protekloj sezoni je bio najkorisniji košarkaš u timu KK „Radnik“ ostvarivši: 20,8 koševa te 7,7 skokova i 3,3 asistencije po utakmici. Sa „Radnikom“ je tri puta bio prvak Prve lige RS i tri puta finalista Kupa RS u košarci. Četiri sezone je završio kao najbolji strijelac Prve lige RS i jednu sezonu kao najbolji strijelac Premijer lige BiH.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a.

Dvadesetsedmogodišnji Bijeljinac Dejan Kokoruš, još kao osmogodišnjak je zavolio košarku. Sa 16 godina već je ušao u prvi tim, a sa nepunu 21 postao kapiten bijeljinskog gradskog Košarkaškog kluba „Radnik“. Prvenstveno je počeo da trenira fudbal, a ubrzo zatim se zajedno sa sestrom okrenuo košarci koju trenira i danas. Sa Košarkaškim klubom „Radnik“ tri puta je bio prvak Prve lige RS i tri puta finalista Kupa RS u košarci. Četiri sezone je završio kao najbolji strijelac Prve lige RS, jednu sezonu kao najbolji strijelac Premijer lige BiH, a dva puta MVP Lige RS. Ove godine je po četvrti put bio kandidovan za najuspješnijeg sportistu Grada Bijeljina. Kokoruš za OP kaže da se od njegovih početaka do danas, mnogo toga promijenilo u treninzima i ekipama mlađih selekcija i da „Radnik“ sada ima uspjeha i na tom polju, a ne samo u prvom timu. Kao jednu od najbitnijih stvari, navodi to da je kostur ekipe prvog tima zasnovan na igračima iz Bijeljine. Pored košarke, Kokorušov veliki uspjeh su diplome dva završena fakulteta – DIF-a u Beogradu i Ekonomskog fakulteta u Bijeljini.

“Završio sam DIF u Beogradu i u razgovoru sa drugom, upisali smo Ekonomski fakultet u Bijeljini. Prenijeli smo dosta predmeta sa četiri godine DIF-a, odnosno većinu položenih ispita, tako da nije bilo teško. Ekonomiju sam studirao dvije godine, DIF četiri. Znači, malo više od šest godina sam ukupno studirao. Dok sam studirao, od 7 ujutru, pa do poslijepopodne sam u Beogradu, a poslije toga u Bijeljini na treningu i tako pet dana u sedmici. Kada sam bio treća i četvrta godina, išao sam dva do tri puta sedmično u Beograd, i tada je već bilo lakše, jer su me profesori upoznali. Sve je naporno, samo zavisi šta čovjek želi u životu. Ja košarku ne smatram naporom, jer je volim. Kad nešto voliš, sve možeš stići.”

Dejan je imao mnogo poziva da svoju košarkašku karijeru nastavi u inostranstvu – Rusija, Italija, Slovačka, Makedonija, Srbija, itd, međutim, nešto ga je vuklo da ostane u Bijeljini i „Radniku“. Imao je priliku da stekne lijepo košarkaško iskustvo u Kini, gdje je imao plaćen boravak od skoro dva mjeseca. Tamo je imao priliku da igra košarku sa vrhunskim američkim košarkašima, ali i kineskim igračima koji na taj način razigravaju ekipu i podižu nivo kvaliteta.

“Igralo se reprezentacijski, turnirski, išla je reprezentacija B BiH. Poslije je bilo ekipno da se igra turnirski, gdje se dovode najbolje ekipe u Kini – CBA liga. Oni se razigravaju i ulaze u pripreme na taj način. Plaćaju nas da oni razvijaju svoju košarku, jer u Kini nije tako razvijena košarka kao na našim prostorima. Napravi se ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore po dva do tri igrača, i onda se napravi ekipa pod nazivom države. Tamo se igra protiv njih, to su za njih pripreme.”

Bijeljinski košarkaši „Radnika“ već duže vrijeme bilježe dobre rezultate i, pored bijeljinskog Košarkaškog kluba „Budućnost“ nižu uspjehe i medalje i prikazuju bijeljinsku košarku u pravom svjetlu. Međutim, kao i u svim sportovima, i oni nisu bili zaštićeni od virusa korone, s obzirom da su skoro svi igrači bili zaraženi. Nakon oporavka od virusa, slijedio je duži povratak u formu, a nakon toga i česte povrede. „Radnik“ trenutno zauzima prvu poziciju, ali i dalje ni u jednoj utakmici prva postava nije potpuna.

“U doba korone, bili smo skoro svi zaraženi, 90% ekipe poslije prvog kola. Preskočili smo dva kola, 15 dana, dok smo se oporavili. Onda su usljedili treninzi, već smo bili izgubili formu, zbog toga je došlo do povreda par igrača. Oporavili smo se od korone, a još uvijek nijednu utakmicu nismo svi igrali. Uvijek je falio jedan ili dva ili tri igrača. Prvi smo, ali moram reći da je i drugim ekipama falio poneki igrač. Ukoliko nije pozitivan na koronu, onda je povreda i izlazak iz forme. Svi su igrali jedno ili više kola bez nekog od igrača iz prve postave.”

Cilj Košarkaškog kluba „Radnik“ ove sezone je da ponovo osvoje Prvu ligu RS, a, ukoliko bude bilo dovoljno finansija, plan im je učestvovanje u Premijer ligi.