Najsjajnije odličje za tim Banja luke na Međunarodnoj Olimpijadi metropla, osvojio je učenik četvrtog razreda, Marko Jojić, koji do sada ima mnoštvo nagrada iz oblasti matematike. Prethodne godine, iako je očekivao više, na olimšpijadi je dobio samo pohvalu, ali je bio zadovoljan njome. To je bio razlog da u vremenu između dva takmičenja bude uporniji, što se i isplatilo.

Treću godinu zaredom, banjalučki gimnazijalci učestvovali su na Olimipijadi u Moskvi. U konkurenciji svojih vršnjaka iz cijelog svijeta, koji su se takmičili u disciplinama matematike, informatike, fizike i hemije, ove su godine postigli najbolji rezultat. Prednjačio je Marko koji je kući donio zlato.

„Takmičenje se odvija tako što se iz svakog predmeta takmiče po dva učenika, koji su izabrani od strane grada ili škole koje predstavljaju. Oni se individualno takmiče, svaki iz svog predmeta, te na osnovu bodova koje osvoje, dobijaju medalju koju su zaslužili. Takođe, postoji i grupno takmičenje, gdje se svi zajedno takmičimo i zajedno rješavamo razne vrste zadataka. Tu je Banja Luka uspjela da osvoji zlatnu medalju, odnosno treće mjesto.“

Grad je ponosan na svoje predstavnike, a njihov raniji uspjeh, takođe na moskovskoj Olimpijadi, predstavljen je na bilbordima širom Banja Luke. I gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, zatražio je da se zapamte ova imena. Svi gimnazijalci koji su činili banjalučki tim na takmičenju su stipendisti Grada, izuzev Marka Jojića, koji to nije iz proceduralnih razloga.

Marko do sada nije korisnik stipendije ali bi se to trebalo promijeniti. Kako kaže gradonačelnik Stanivuković, on će se za to sampobrinuti.

„Ja ću ga kao gradonačelnik stipendisati, tako što ću mu nadoknaditi svih pet-šest stipendija koje nije do sada dobio, kao i sve ubuduće, a to će biti mnogo više nego što je stipendija Grada. Osjećam potrebu i obavezu da to učinim jer sam upravo sada dobio informaciju da je to tako. Ne smije biti izgovor da mladi ljudi nemaju računara da vježbaju, da nemaju osnovne mogućnosti da postižu ovakve rezultate. Grad će se tu u potpunosti staviti na raspolaganje. Grad mora da bude sluga ovim ljudima, u najpozitivnijem, najafirmativnijem smislu te riječi, i upravo to ćemo i učiniti.“

Na Olimpijadi metropola, učestvovali su timovi iz 31 grada širom svijeta. Banja Luka, teritorijalno najmanja, po znanju se izjednačila sa Moskvom, Hong Kongom i drugim metropolama. Marko, dobitnik zlatne medalje iz matematike, osvrnuo se na neke razlike. On kaže da za matematiku ne treba mnogo, za razliku od drugih predmeta koji moraju imati adekvatne uslove. Znanja iz prirodnih nauka ne mogu se sprovesti bez opremljenih učionica i materijala koji su neophodni za izvođenje eksperimenata. Nedostatak koji imaju zbog uslova koje nemaju, marko kaže da su nadoknadili teorijskim dijelom.

„Za matematiku ne treba ništa, dok za ostale predmete, poput fizike ili hemije, već prvog dana takmičenja je eksperimentalni dio. Ja mislim da mi stvarno nemamo uslove da to sprovedemo u potpunosti jer su tu potrebne neke ‘fensi’ mašine i supstance koje mi u Gimnaziji nemamo. Tu kaskamo mnogo za ostalim metropolama, međutim to smo uspjeli nadoknaditi na ovom teorijskom dijelu.“

Pored Marka Jojića, članovi ekipe koji su učestvovali na predstavljanju Banja Luke, na Olimpijadi u Moskvi su Jovan Vuković, Sergej Krčmar, Marko Vučić, Milica Milašinović, Nikola Srdić, leon Kostić i Marko Dimitrić.