fbpx

Film “Mula” Clinta Eastwooda posjeduje dovoljno šarma, napetosti i moralne kompleksnosti da zadovolji brojne redateljeve poklonike.

Novi film 88-godišnjeg slavnog i neuništivog Clinta Eastwooda je film “Mula”. Kroz posljednjih nekoliko filmova Clint se uglavnom bavio temama patriotizma i herojstva.
“Američki snajper”, “Sully” i “Voz u 15 h i 17′ za Pariz” su pripovijedali o običnim ljudima u izvanrednim situacijama. No, stvari su znatno bile drugačije u ostvarenjima u kojima je Eastwood odlučio da stane i ispred kamere. Njegov novi režijski uradak “Mula” prvo je ostvarenje nakon 8 godina i filma “Gran Torino” u kojem se ponovo pojavljuje u dvostrukoj ulozi, režisera i glavnog glumca.
Dva filma imaju mnogo toga zajedničkog. Oba govore o starim gunđalima koje je pregazilo vrijeme, karakterima zaglavljenim duboko izvan svoje ere i uglavnom zaboravljenim od okoline. Dok je Eastwoodov protagonist u “Gran Torinu” bio rasist i homofob agresivnog ponašanja, protagonist u “Muli” je nešto blažih karakternih crta, ali i dalje osoba koja je u potpunosti zanemarila sopstvenu obitelj. I da, također je istinita priča o 90-godišnjaku kojeg je meksički narko-kartel nagovorio da im služi kao dostavljač robe.
Snimljen u minimalističkom stilu filma ceste, “Mula” svakako nije jedno od značajnijih djela u prebogatoj karijeri Clinta Eastwooda, dugoj nevjerovatne 64 godine, ali posjeduje dovoljno šarma, napetosti i moralne kompleksnosti da zadovolji brojne redateljeve poklonike.