Studenti su u martu napustili studentske domove i vratili se kućama. Tada je nastava na Univerzitetu u Tuzli usljed pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa prekinuta. U proteklom periodu nastavu su studenti pratili online, a profesori i asistenti su na različite načine pokušali nadomjestiti nedostatak uobičajenog načina predavanja. Studenti su potom iskazali nezadovoljstvo zbog manjka komunikacije, nedostatka parcijalnih ispita, te su zahtijevali bezuslovni prelazak u narednu godinu.

Studenti Univerziteta u Tuzli zahtijevali su bezuslovni prelazak u narednu akademsku godinu. To će im, po svemu sudeći, biti i udovoljeno. Naime, nakon podrške Senata, ovaj zahtjev podržala je i kantonalna Vlada koja je usvojila i u skupštinsku proceduru uputila izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Ove izmjene Zakona predviđaju nove stvari u visokom obrazovanju, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

”Sam Zakon je napravio pravni osnov da ove godine neće biti prijemnog ispita. Studenti će predavati dokumente na fakultete za koje su zainteresovani i  bodovat će se njihov dosadašnji rad. Dakle, bodovat će se ocjene koje su imali iz određenih predmeta, a koji se smatraju bitnim za fakultet za koji su se odlučili.”

Tako će prijemni ispit biti održan samo za one koji se odluče da studiraju na Akademiji dramskih umjetnosti. Bezuslovni rok je velika olakšica studentima u periodu pandemije koronavirusa, no on ne bi trebao da uljuljka studente, nego da ih podstakne da redovno obavljaju svoje studentske obaveze, smatra profesorica Vesna Bratovčić, prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju.

”Što se tiče studenata na UNTZ, oni se rasterećuju. Nemaju pritiska ispunjavanja obaveza jer imaju bezuslovni rok. Mi ne znamo šta će se dešavati u slučaju da se pogorša situacija, da studenti ne mogu dolaziti na ispite, pa smo htjeli da predvidimo takvu situaciju i da im olakšamo. To ne znači da ne apelujemo da svoje obaveze obavljaju redovno, jer bezuslovni prelasci u ranijim godinama nisu se za njih pokazali kao dobro rješenje.”

Osim bezuslovnog roka i ukidanja prijemnog ispita izmjene Zakona donose i još jednu novinu: oni koji su u radnom odnosu imaju mogućnost upisa redovnog studija na UNTZ.

”Mi smo imali rijedak slučaj na UNTZ da studenti mogu vanredno studirati, i to samo na dva fakulteta. Mi smo ovim izmjenama htjeli da pružimo mogućnost da neko ko radi, može studirati na UNTZ.”

Ovaj potez ima za cilj da poveća broj studenata na Univerzitetu u Tuzli. Ukoliko sve bude kao što je to uprava Univerziteta planirala prvi upisni rok bit će održan od 22. juna 2020. godine. S druge strane, već je poznato da učenici koji ove godine upisuju fakultete, osim što neće imati prijemnog ispita neće imati ni eksterne mature, osim onih koji za to pokažu interesovanje. Održavanje eksterne mature za njih je počelo, a trajat će do 23. juna. Hariz Agić, koordinator eksterne mature u Pedagoškom zavodu TK objašnjava da su ove godine veće interesovanje pokazali učenici tehničkih škola, u odnosu na gimnazijalce:

”Iz Gračanice imamo šest iz Mješovite, a četiri iz Gimnazije, iz Gradačca pet, a četiri iz gimnazije, naprimjer. Znači više imamo iz tehničkih škola. To su učenici koji znaju šta hoće, znaju šta im treba nakon završetka škole, tamo gdje žele ići ili na tržištu rada.”

Eksternu maturu će učenici polagati iz engleskog jezika, biologije, fizike, filozofije, historije, matematike, bhs jezika, sociologije i geografije. Matura je organizovana u zajedničkim prostorijama, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka nadležnih.


Azur Delić