Bijeljinsko udruženje mladih – BUM ovog mjeseca je po drugi put organizovalo besplatnu radionicu Web dizajn za početnike na koju su mogli da se prijave mladi od 18 do 30 godina. Vođeni pozitivnim iskustvom iz 2019. godine, odlučili su se da mlade ponovo uče osnove HTML i CSS, a i ovog puta imali su mnogo zainteresovanih koji žele na ovaj način da upotpune svoje znanje.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a.

Bijeljinsko udruženje mladih, prvi put je radionicu Web dizajn za početnike organizovalo 2019. godine kada je naišla na veliki odziv mladih ljudi. To je glavni razlog zašto su odlučili da je ponove. Na ovaj način, oni žele da pomognu mladima u afirmaciji ka informacionim tehonologijama, te da ih zainteresuju za tehnologije kreiranja web sajtova kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Radionice su besplatne za sve učesnike od 18 do 30 godina i traju četiri dana po četiri sata.  Darko Šerfezi, predsjednik Udruženja mladih i organizator BUM web dizajn radionice za početnike kaže da im je iskustvo sa prethodne radionice mnogo pomoglo da drugačije i naprednije organizuju ovogodišnju radionicu.

„Odlučili smo se za ovaj projekat još 2019. godine. Slučajno je došlo do ideje, ali se dobro pokazala. Veliki broj prijavljenih je bio i prvi put kao i ovaj. Ovaj put smo morali da odaberemo nekih 25 učesnika zbog epidemiološke situacije i to je neki broj s kojim možete da radite kvalitetno. Veliki broj prijavljenih je bio i nastavićemo sa ovom akcijom već sljedeće godine, možda čak i do kraja ove godine ako uspijemo još jednom da organizujemo, ali da ne obećavamo. Potrudićemo se bar sljedeće godine da ponovimo. Polaznici ove radionice će da nauče osnove HTML, CSS, to je prikazni dio samog web sajta i mislimo da je to u suštini dovoljno da bi oni shvatili da li je to poziv za njih ili ipak nije. Dobiće dobre osnove koje mogu da unapređuju sami i uz našu pomoć narednih par nedjelja dok će trajati web dizajn radionica.“

Prijatelji web dizajn radionice su Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Fakultet Poslovne ekonomije u Bijeljini. Anja Rajak, viši asistent na ovom fakultetu istakla je da FPE uvijek podržava pozitivne ideje kada je u pitanju nadograđivanje postojećih znanja i olakšice u pogledu zaposlenja njihovih studenata. Ona naglašava da je i sam organizator, odnosno jedan od predavača diplomirani student njihovog fakulteta što mnogo govori o samom kvalitetu obrazovanja i podrške svojim studentima koje oni pružaju.

„Drago nam je što se prepoznaje potreba za stalnom edukacijom i to pogotovo iz oblasti informacionih tehnologija, jer to svim polaznicima obuke može da bude izuzetno korisno i sa aspekta da kad steknu nova znanja i vještine, povećavaju svoju zapošljivost, odnosno konkurentnost na tržištu rada, a sa druge strane, možda će ta veća i bolja znanja i bolje vještine da doprinesu da im poraste samopouzdanje pa se možda otisnu u preduzetničke vode i onda će moći da iskoriste ovo znanje da bez obzira u koju djelatnost se otisnuli, dobro kreirana web stranica odnosno komunikacija sa klijentima putem web stranice će biti jako značajna. Treća stvar zbog koje nam je drago što smo partneri na ovoj obuci je zbog toga što dugi niz godina FPE u Bijeljini školuje kadar na smjeru Poslovna informatika gdje moram da pohvalim kvalitet rada kolega, jer mi na ovom smjeru uglavnom nemamo nezaposlenih studenata i mnogi od njih stiču zaposlenje i prije nego što diplomiraju. To svakako govori u prilog dvije činjenice. Zavidan je kvalitet znanja koji oni stiču i da je znanje primjenljivo. S druge strane, FPE kreira i njeguje dobre odnose sa preduzećima u okruženju.“

Studenti koji su se odlučili da se prijave na ovu vrstu radionice, mahom su studenti Fakulteta poslovne informatike na smjeru Poslovna informatika. Studijska grupa Poslovna informatika sadrži gradivo koje obuhvata teorijska i praktična znanja iz oblasti primjene informaciono-komunikacione tehnologije u poslovanju. Ciljevi ovog studijskog programa su školovanje stručnjaka koji će biti osposobljeni za obavljanje najsloženijih poslova na primjeni informaciono-komunikacione tehnologije u različitim poslovnim sistemima.  Ivana Jevtić i Miladin Vlačić, polaznici ove radionice su studenti upravo ovog studijskog programa. Smatraju da će im znanje koje steknu na radionici web dizajna za početnike mnogo značiti u budućem zaposlenju i opredjeljenju u karijeri.

„Razlog zbog kog studiram Poslovnu informatiku je što je smjer usmjeren na programiranje, a sam web dizajn ima veze s tim. Na neki način možemo da se odlučimo šta nam je interesantnije i da se okrenemo tom smjeru. Web dizajn i programiranje prolazi bolje u odnosu na ekonomiju, a to je i razlog što smo izabrali sam smjer Poslovna informatika, a i što smo se odlučili na ovaj kurs. Nadam se da ću naučiti neke osnove i da ću ući u sve to i znati čim ću se dalje baviti.

Moj motiv je da naučim nešto više o web dizajnu i da provjerim da li sam dobar u tome i da li ću moći dalje tim da se bavim u budućnosti. Web dizajn je interesantan s obzirom da je vrijeme društvenih mreža i da se sve radi preko toga. Mislim da je to jako perspektivan posao i da ću moći lako da nađem zaposlenje ako se usavršim u toj oblasti. Lijepo je što je radionica besplatna i omogućena svima da prisustvuju i nauče nešto novo.“

Studenti završnih godina Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini obavljaju praksu i gradskim preduzećima sa kojima fakultet ima saradnju i na taj način dobijaju šansu da u praksi vide na koji način funkcioniše poslovni svijet, a uvijek će im dobro doći znanje i dodatni sertifikat kao onaj koji dobijaju na završetku ovakve radionice.