Petnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2020. pod sloganom “SNAGA JE U NAMA!” održat će se od 10. do 13. septembra 2020. godine u Sarajevu.

U organizaciji Fondacije CURE, PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH već petnastu godinu po redu koji okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija diljem države i regije. Cjelokupni program će se organizovati u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, i uključivati će radionice, panele, izložbe, filmove, predstave i promocije ženske umjetnosti i aktivizma.

Kako je 2020. godina započela turbulentno za planetu i njeno cjelokupno stanovništvo, svi/e smo bili/e primorani/e da promijenimo našu svakodnevnicu i prilagodimo se novoj realnosti. Ne znamo kakve će još promjene nastupiti u našim svakodnevnicama i zato je neizmjerno važno da kreiramo sigurne prostore u kojima osobe koje rade na ostvarivanju ženskih prava mogu da podijele svoja iskustva koja se tiču položaja i uloge žena u ovom momentu pandemije COVID 19, te da ragovaramo o neizvjesnostima koje nam budućnost donosi. Stoga jeodabrano da ovogodišnja centralna tema PitchWise festivala bude: SNAGA JE U NAMA!

Iz Fondacije CURE, kao organizatora festivala, navode da u čast svemu onome što rade i što su uradile, bez obzira na kulturnu baštinu, društveno okruženje, socijalni status, rasu, etnicitet, državu, (ne)religiju, godine životnog iskustva, kao i bez obzira na političko okruženje, smatraju da pokreću važna društveno politička pitanja i trude se promijeniti surovu stvarnost svih nas i za sve nas, te da bez obzira koliko bile ignorisane, diskriminirane, segregirane, gušene, pritiskane i nazivane raznim diskriminirajućim imenima, one opstaju kako bi svaka žena bila slobodna.

Zahvaljujući IT tehnologiji, osobe koje ne budu u prilici doći na PitchWise mogu ipak prisustvovati festivalu. Većina programa će biti pokrivena live streaming-om, tako da se čuje glas i poruka mnogih heroina bez obzira na fizičku udaljenost. Fondacija CURE organizuje PitchWise u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, tako da će ulaz na program biti ograničen maksimalnim brojem prisutnih i uz poštivanje svih preporuka Federalnog Kriznog štaba.

Ulaz na sve događaje Pitchwise Festivala je besplatan, ali broj onih koji mogu prisustvovati je ograničen, pa organizatori mole da svoj dolazak najavite na vrijeme i da se prijavite preko poziva koji se nalazi na linku Fondacije CURE. Za program festivala i više informacija posjetite stranicu Fondacije CURE na www.fondacijacure.org.