Usavršavanje stranog jezika, sticanje radnog iskustva i poboljšanje finansijske situacije – neke su od prednosti ferijalnog rada. Ferijalni rad je, jednostavno kazano, rad u inostranstvu tokom pauze na fakultetu. Ovaj program u BiH provodi se već 15 godina, a namijenjen je redovnim studentima univerziteta u našoj zemlji. Pripremio Azur Delić.

Kao student Građevinskog fakulteta u Tuzli Senad Poljić se odlučio da tri mjeseca provede u Njemačkoj, radeći u jednom od marketa u Štutgartu. Ovaj korak mu je, kaže Senad, promijenio poglede na tržište rada, stekao je bogato iskustvo, ali i ostvario finansijsku dobit. Devet eura za sat vremena rada je pokazatelj kako je to dobro plaćen posao, ali to je i slika o naprednoj ekonomiji Njemačke, smatra Senad.

”Prelijepo radno iskustvo, to je sticanje novih poznanstva. Da li je naporno? Pa nekad jeste nekad nije… kao i u svakom poslu. U suštini sve je na kraju dobro ispalo. Što se tiče planova za dalje… Nadam se da ću uskoro završiti fakultet i vidjet ću onda… da li ću raditi ovdje ili tamo da nastavim”

Senadu će iskustvo rada u Njemačkoj značiti prilikom potrage za poslom. On ferijalni rad preporučuje svim studentima. No, dosadašnja iskustva pokazuju da se studenti rijetko odlučuju na rad tokom studiranja.

”Ukoliko mogu uskladiti obaveze sa predavanjima i ispitima preporučio bih studentima da odu na tri mjeseca, naravno uvijek se može otići i na manji period, mjesec ili dva. To je prelijepo iskustvo i to je sticanje radnog iskustva i novih prijatelja”

Studenti se mogu prijaviti, ukoliko žele biti dio ovog programa, u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ili putem entiteskih zavoda za zapošljavanje. Poslodavci, nakon što zaprime prijave nude poslove koje studenti mogu obavljati, objašnjava Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje.

”Od 2013. godine oko 360 studenata je otišlo na ferijalni rad u Njemačkoj, u posljednje tri godine 20-25 studenata godišnje ode na rad. Nekako je na početku je bilo veće interesovanje u zadnje tri godine je 150 kvota i možemo reći da je to dovoljno na osnovu interesovanja studenata”

Tako će i ove godine oko 150 studenata otići na ferijalni rad. Do sada ih se prijavilo više od 50, a mjesta i dalje ima. Ferijalni rad obavljala je i Harisa Hibić, studentica Medicinskog fakulteta.

”Ponuda za posao došla je iz Lindau-a, to je jedan lijepi gradić u Njemačkoj, nalazi se na jezeru koje spaja Švicarsku, Austriju i Njemačku. To je bilo lijepo iskustvo. Ponuda je došla iz jednog kafića, koji ima i bar i restoran i sve… Ja sam radila na baru. Čekam novu potvrdu, ugovor za posao, tako da idem i ovo ljeto u Lindau”

Otići na ferijalni rad nije nimalo jednostavno, saglasni su naši sagovornici, no benefiti koje on donosi brojni su. Ferijalni rad Senadu i Harisi bio je dodatna motivacija za studiranje jer su shvatili koliko je visokoobrazovanje cijenjeno, ali  su vidjeli i kako je bez njega na tržištu rada. Stoga, ferijalni rad preporučuju svim studentima.