Na izletištu Zelenkovac pored Mrkonjić Grada od 28. do 31.7.2022. biće održano novo izdanje Jazz festivala koje će u četiri dana ugostiti 11 muzičkih sastava iz regiona i Evrope.

Glavna imena ovogodišnjeg festivala su:
– njemački sastav EMBRYO koji postoje od 1969. godine i koji su nedavno objavili svoj novi album “Auf Auf” ( https://embryoband.bandcamp.com/album/auf-auf ),

– Chris Eckman kojeg znamo iz bendova The Walkabouts, The Strange, The Frictions te kao čovjeka koji stoji trenutno iza najzanimljivije izdavačke kuće Glitterbeat Records. Chris  na Zelenkovac dovodi svoj trio sa Žigom Golubom na kontrabasu a kojeg znamo kao nezamjenljivog člana pratećeg sastava Tamare Obrovac

– Milan Petrović Quartet kao jedan od vodećih srpskih jazz bendova
Svakako ne treba zaboraviti da su ovogodišnji učesnici festivali i slovenski veterani LOLITA (postoje od 1987) koji će nam odsvirati BEST OF svog velikog opusa; tu je i sastav Kanton 6 iz Makedonije kojeg čine Mirko Popov (Pmg Kolektiv), Siniša Evtimov (Pmg Kolektiv) i Vladan Drobicki (Sexstat) a koji će nam predstaviti svoj sjajan prošlogodišnji konceptualni electro jazz album “Jazzus”. Dolazi nam i ostrvljan sa Murtera a nastanjen u Minhenu Josip Pavlov sa svojim post rock projektom IPPIO PAYO koji su upravo objavili svoj treći album “Deux Ex Machina”.

Iz Novog Sada ove godine dva sastava. Prvo su veseli klezmer – jazz sastav Akustični Ansambl Klo-Klo kojeg čine članovi benda Killo Killo Banda. Drugi sastav je internacionalan sa bazom u Novom Sadu, zovu se Sonas & NYMF i čine ga četvoro ljudi iz Holandije, Indije i Srbije.

Kompletan program zaokružuju Projekt iz Pančeva; za ovu priliku okupljeni sastav In Momento iz Holandije te banjalučki sastav Kajtez and The Gang. Naravno, očekuju nas i klasični Zelenkovac jam sessioni na kojem će svoje bravuroznosti pokazati svi muzičari koji dolaze svirati.
Program po danima počinje oko 19h. Cijena karte je 10KM (cca 5 eur) po danu. Za tri dana (čet, pet, sub) je cijena 25 KM (13eur) dok se u nedjelju ulaz ne naplaćuje.

Više informacija o učesnicima te o lokaciji festivala dobijete na stranici Zelenkovca: http://www.zelenkovac.com
FB događaj: https://www.facebook.com/events/715750576150298


Dragan Vuković
Dugogodišnji autor emisije Anatomija zvuka. Voli bicikle, pizze i životinje.