Меморандум о разумијевању за оснивање лектората шпанског језика потписали су ректор Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Радослав Гајанин и амбасадорка Краљевине Шпаније у БиХ Марија Тереза Лизаранцу Перинат.

Лекторат за потребе Студијског програма романистике, који се изводи на Филолошком факултету нашег универзитета, оснива се под покровитељством Министарства спољних послова и сарадње Шпаније и Шпанске агенције за међународну развојну сарадњу.

Ректор Гајанин је током потписивања Меморандума, у Ректорату Универзитета у Бањој Луци, истaкао да је стратешко опредјељење Универзитета унапређење међународне сарадње кроз програме размјене особља и студената са другим свјетским универзитетима, те заједничко учешће у међународним пројектима, али и повећање броја објављених научних радова у међународно признатим часописима.

Такође, наглашено је да УНИБЛ има вишедеценијску сарадњу са бројним универзитетима из Шпаније.

У том свјетлу, наведено је да је Универзитет у Бањој Луци учествовао, заједно са шпанским универзитетима, у неколико Темпус, Еразмус мундус и Еразмус+ програма. Истакнуто је да је кроз Темпус пројекат остварена сарадња са Универзитетом у Аликантеу, Универзитетом у Ђирони, Политехничким универзитетом у Валенсији. Наведено је и то да је кроз Еразмус мундус програм остварена сарадња са Универзитетом у Гранади и Универзитетом Балеарска острва.

Амбасадорки је пренесено и да УНИБЛ тренутно има активну сарадњу кроз Еразмус+ програм која се односи на размјену особља и студената Универзитета у Бањој Луци са Универзитетом у Гранади, Универзитетом у Кадизу и Универзитетом Сантијаго де Компостела, као и да постоје и активни билатерални споразуми о сарадњи  са више шпанских универзитета.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.