Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић потписали су Споразум о сарадњи између двије високошколске установе.

Ректор Гајанин истиче да је за Универзитет у Бањој Луци веома важна сарадња са Универзитетом у Београду јер предвиђа сарадњу на свим пољима.

,,Значајна нам је помоћ Универзитета у Београду у извођењу наставе на докторским студијама на готово свим факултетима нашег универзитетаˮ, навео је ректор и посебно нагласио да је важно и заједничко учешће на пројектима регионалног и међународног карактера.

,,У наредном периоду очекујемо и да заједно аплицирамо на међународне пројектеˮ, казао је ректор Гајанин и додао да је овим споразумом предвиђено и заједничко учешће наставника и сарадника у научним пројектима.

Ректор Ђокић наглашава да два универзитета имају дугорочну сарадњу, те да ће сарадња у наредном периоду бити унапријеђена.

,,Сарадња између два универзитета прераста у партнерску сарадњу, а где ћемо између осталог заједнички радити на одређеним пројектима, размени професора и студенатаˮ, казао је Ђокић и изразио наду да ће ова сарадња допринијети и унапређењу сарадње између Републике Српске и Републике Србије.

Иначе, овај споразум, потписан на пет година, предвиђа сарадњу у областима као што су размјена и мобилност истраживача, наставног и административног особља те студената. Такође, планиран је и развој и унапређење наставног процеса, са фокусом на нове студијске програме и курикулуме, те на заједничке образовне, истраживачке, стручне и умјетничке пројекте. Споразум отвара и могућност иновације и трансфер знања и технологија, реализацију  програма цјеложивотног и стручног усавршавања, организацију образовних, научних и стручних конференција, као и других академских скупова, те издаваштво, али и друге облике сарадње.

Споразум је потписан у просторијама Ректората Универзитета у Београду, у присуству проректора за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањој Луци проф. др Далибора Кесића. Потписивању су присуствовали и проректори Универзитета у Београду: проректор за међународну сарадњу проф. др Ратко Ристић, проректор за науку проф. др Бранислав Боричић и проректор за финансије проф. др Зорица Вујић.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.