Šesnaesti po redu West Herzegowina Fest (WHF) ponajbolje opisuju riječi Emira Imamovića Pirketa koji kaže da je ovo najveći mali festival u svijetu u kojem mi živimo i koji nas okružuje jer nudi ono što je mladima u regionu zaista neophodno.

Istražili smo šta jedan takav festival može promijeniti u slici jednog bosanskohercegovačkog gradića.

Festival posvećen mladih umjetnicima i kreativcima

Od 26. do 28. jula ove godine na Borku u Širokom Brijegu, održan je West Herzegowina Fest No. 16.
Ovaj Festival osmislili su Nikola Galić, basist benda Zoster, i Goran Bogdan, poznati glumac, dok su bili u svojim ranim dvadesetim. Osim osnivača, još deseci ljudi angažovani su na zadatku da u Široki Brijeg dovedu mnoštvo umjetnika, kreativaca, prijatelja festivala i tako ovaj mali grad učine centrom kulture i umjetnosti u Hercegovini. Jedan od njih je PR Festivala, Berislav Jurič.

WH Fest je krenuo iz Širokog Brijega, a nakon dvije godine organizatori su se odlučili da šetaju po Hercegovini tako da smo imali i festivale u Grudama, Posušju, Ljubuškom. Međutim, festival se kasnije vratio u Široki Brijeg jer je prosto bilo jednostavnije organizirati stvari kod kuće i evo već šesnaest godina se trudimo na istim temeljima, a to su kratka priča, kratki film i glazba, omogućiti ljudima da izađu iz garaža, da izvuku svoje priče iz ladica, da svoje filmove koje skrivaju u glavama pokažu publici i mislim da smo na dobrom putu jer autori zbilja prepoznaju ovaj festival kao mjesto odakle mogu napraviti jedan skok dalje. Imamo i bendova koji su sad regionalno poznati a koji su svoj prvi nastup imali na West Herzegowina Fest-u. Među filmašima i autorima kratke priče imamo ljude koji su prve korake napravili ovdje i onda se vinuli među zvijezde.

Najbolje priče ovogodišnjeg “West Hercegowina Fest”-a

U žiriju za izbor najbolje kratke priče bili su bosanskohercegovački književnik, novinar, kolumnist i pisac Emir Imamović Pirke te splitski pisac Marijo Glavaš. Na prvom mjestu našle su se dvije autorice iz Hrvatske: Marta Glowatzky Novosel i Renata Srečić, a trećim mjestom nagrađen je Almin Kaplan iz Bosne i Hercegovine.

Josip Mlakić smatra da je ova godina bila iznimna.

Pojavilo se osam priča od kojih je svaka mogla pobijediti. Nažalost, mi smo morali odabrati dvije, dakle bili smo prisiljeni dodijeliti dvije prve nagrade, mada je i priča Almina Kaplana isto tako mogla biti pobjednička. Nama ovdje dolaze priče iz cijele regije što znači da postoji povjerenje mladih neafirmiranih pisaca da će se njihovi tekstovi objektivno sagledati te na takav način i ocijeniti.

Mlakić na kraju dodaje da je ovo po njegovom mišljenju najbolji festival u regiji jer je u potpunosti okrenut prema mladim neafirmisanim umjetnicima kojima upravo nešto ovakvo i treba.

Članovi žirija u takmičarskom programu za najbolji kratki film festivala ove godine činili su: Nina Violić, Dragan Bjelogrlić, Bane Trifunović, glumci sa već ozbiljnim iskustvom, zatim naš Armin Omerović koji svoju glumačku karijeru još uvijek gradi, a peti član žirija je i osoba s najvećim stažom, legendarni Đelo Odabrao Hadžiselimović. Njih petero nagradu za najbolji kratki film dodijelili su Karlu Jakiću za film “Kontrast”.

Internacionalna afirmacija umjetnosti i prijateljstva

Mnoštvo poznatih faca je već nekoliko godina unazad postalo obilježje ovog festivala. Tako to biva kad si poštovan i omiljen kao što je to Goran Bogdan, koji je većini selebritija bio razlog dolaska u Široki prvi put, a gostoprimstvo domaćina, atmosfera i opuštenost tokom festivala svima su motivi za povratak narednih godina.
Povijest je pokazala da ko god dođe jedanput, ovdje i ostaje i to mi je naročito drago. Sjećam se kada je Đelo Hadžiselimović prvi put došao u žiri prije šest-sedam godina i od tada se stalno vraća; postao je stalni član žirija. Isto je i sa Emirom Imamovićem Pirketom. Drago mi je da je ovo festival prijatelja – festival je i nastao zbog pisaca, mladih bendova, mladih autora filmova, zbog mladih likovnjaka, ne zbog nekih drugih stvari, i to i jeste ono što ga čini prijateljskim festivalom.

Sadržajan muzički program

Kada je riječ o muzičkom programu, u takmičarskom dijelu nastupilo je devet izvođača i bendova od kojih je četvero iz Bosne i Hercegovine, a nagradu za najbolji bend odnio je splitski sastav The Splitters. U ovom slučaju presudni su bili glasovi najpoznatijih članova glazbenog žirija, hrvatskih muzičkih novinara i kritičara Zlatka Galla i Hrvoja Horvata. U revijalnom muzičkom programu nastupali su Vojko V, Nina Badrić, sastavi Kries i Vatra, a zadnju noć i najveća muzička zvijezda ovogodišnjeg WHF-a – Bajaga.

Ostaje nam nadati se da će West Hercegowina Fest trajati još dugo i da će se nastaviti sa uključivanjem novih mladih snaga u organizaciju kako bi oni znali nastaviti ovu lijepu zapadnohercegovačku priču i ubuduće, na temeljima na kojima su Nikola Galić i Goran Bogdan sve i započeli prije šesnaest godina, a to je

 

Poticanje razvijanja kritičkog razmišljanja kod mladih, razvijanje kritičkog stava i stava uopće, kako ne bi bili kao ovčice koje slijepo slijede ovna.

Više detalja o samom događaju, poslušajte ovdje.