Entuzijazam i velika upornost roditelja okupljenih oko Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka” rezultirali su i probuđenim interesovanjem nadležnih u Tuzlanskom kantonu, pa je sasvim izvjesna izgradnja kuće u blizini Klinike za dječije bolesti. Radovi bi, prema najavama, trebali početi uskoro.

Do sada su roditelji oboljele djece od malignih bolesti iznajmljivali stanove u blizini klinike gdje su njihovi mališani smješteni. Za to je, osim velikog strpljenja, trebala i dobra finansijska situiranost koju, poznato je, u našem društvu ima mali procenat građana. No, više to neće biti slučaj jer će se u narednom periodu proces liječenja odvijati u krugu Klinike za dječije bolesti, u smještajima gdje će djeca boraviti zajedno sa svojim roditeljima.  

Izgradnja Roditeljske kuće će tako olakšati živote mnogima i makar malo skinuti teret sa pleća roditelja, ali i omogućiti mnogo bolji tretman oboljelih.  Za izgradnju Roditeljske kuće nabavljena je urbanistička dozvola, kaže nam Atifa Buldić Bešić, glasnogovonica Udruženja “ Srce za djecu oboljelu od raka“.

 „Po našem nekom planu sa izgradnjom bi trebali krenuti već na proljeće, a završiti samu gradnju trebali bi do kraja 2020.godine.“

U izgradnju Roditeljske kuće uključili su se mnoge, a Vlada  TK za izgradnju je donirala sredstva u iznosu od 50 hiljada maraka. Izgradnja ovakve kuće olakšat će tretman liječenja koji je izuzetno iscrpljujući.

No, sada je za izgradnju potrebno dobiti i druge saglasnosti, u toku je procedura, a ona nažalost zna oduzeti dosta vremena. Stoga Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona upućuje i apel svim relevantnim akterima u institucijama.

 „Dozvolite mi da iskoristim priliku da još jednom zamolim, apelujem, pozovem ili kako god, ne znam kako da formulišem, na sve one koji mogu pomoći u dobijanju sve potrebne dokumentacije koja je neophodna za početak izgradnje ovog projekta, da se stvarno uključe i da pomognu ovim osobama.“

Sve je sada na institucijama, a novca za izgradnju kuće ima. Dobre vijesti imaju u Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka.

 „Ono što je još pozitivno i što se u međuvremenu dogodilo je da su nam odobrena sredstva od jednog međunarodnog donatora tako da sa zadovoljstvom možemo reći da imamo sva prikupljena sredstva.“

U idejnom projektu Roditeljska kuća bi trebala biti izgrađena od ekološki prihvatljivih materijala, dok će donator obezbijediti sredstva za održavanje jedne ovakve kuće do 2060. godine. Tako će napokon mališani, ali itekako veliki borci, biti smješteni u kuću koja je napravljena samo za njih. Klasične bolesničke sobe zamijenit će mnogo prijatnijim ambijentom. Sve to će olakšati proces njihovog liječenja. Cijelo ovo vrijeme tik uz njih bit će njihovi roditelji…