Trećeg dana “Festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva – Juventafest” publika je mogla pogledati predstavu “Talas”, u izvedbi “Omladinskog pozorišta Dadov” iz Beograda.

 

Ova predstava je bazirana na stvarnom događaju koji je potresao Sjedinjene Američke Države. Profesor Ron Jones je odlučio napraviti eksperiment sa svojim učenicima kako bi im objasnio kako su to Nijemci mogli pristati na nacizam. U pet školskih dana oni su simulirali nastanak jednog takvog uređenja društva. Iako su učenici u početku mislili da oni nikad ne bi pristali na takav pokret, ubrzo se eksperiment oteo kontroli i oni izvan učionice pokreću zastrašujući pokret koji nazivaj “Talas”.   

 

Mi smo radili po istinitom događaju i po nemačkom filmu koji je rađen 2007. godine. Samo predstava govori o tim promjenama u tinejdžerima, kako je lako navići tinejdžere na nešto, kako je lako animirati grupu. I kako to može da se otme kontroli. Ja igram profesora Popovića koji ustvari vodi tu celu grupu i koji po toj svojoj nekoj ideji osniva pokret koji se zove “Talas”

 

– kaže glumac Janko Kovačević i dodaje.

 

Premijera je bila 23. marta ove godine i od tada smo igrali jedanest puta na sceni “Dadov”. Ovo nam je prvo gostovanje, a ujedno i prvo gostovanje na Juventafestu. Mislim da je ovaj Festival jedna jako lepa stvar, koja okuplja mlade iz regiona i šire, i mislim da je to jako bitno jer sklapamo nova prijateljstva, možda i nove saradnje.

 

Predstavu je režirao Predrag Stojmenović, a izvode je čak dvadeset tri srednjoškolca i srednjoškolke.