Bosna i Hercegovina će naredne godine biti domaćin Evropskog omladinskog olimpijskog festivala koji će se održati od 9. do 16. februara 2019. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između četranest i osamnaest godina u Evropi.

Ovo je dobra prilika za našu zemlju da se takmičarima i turistima predstavi u dobrom svjetlu i ujedno poziv da posjetite EYOF-ov korner za volontere.

Kod Nele Cikotić, EYOF-ove asistentkinje za volontere, raspitali smo se o događaju i pripremama koje su u toku.

EYOF je olimpijski festival za mlade, a mi organizujemo zimski EYOF. Ovo je prvi put da se organizuje EYOF u Sarajevu, gradovi domaćini su Sarajevo i Istočno Sarajevo. Borilišta su na Jahorini, Igmanu, Bjelašnici, na Palama, na stadionu Slavija, u Zetri i u Skenderiji. Olimpijsko selo će biti na Ilidži, u hotelima Hills i Hollywood. Na osnovu podataka sa prethodnih EYOF-a, okvirno bude oko 1 500 sportista. Takmičit će se u osam sportova: hokej, umjetničko klizanje, short track, bijatlon, cross country, snowboard, alpsko skijanje i curling.

 

Bosna i Hercegovina kao zemlja domaćin će imati predstavnike u nekoliko sportova. Međutim, kako nam kaže sagovornica, postoje brojne barijere sa organizacijom i pripremanjem sportista, a sve je povezano sa finansijskim problemima i nebrigom vladajućih struktura.

Još uvijek nemamo prijave pojedinih sportista, tako da još uvijek ne znamo koje reprezentacije iz Bosne će da predstavljaju našu zemlju. Pretpostavljamo da ćemo imati predstavnike u alpskom skijanju, umjetničkom klizanju, short track-u, ali još nismo sigurni. Naročito je zanimljivo što organizujemo takmičenja u sportovima koji kod nas nisu razvijeni, npr. curling, a mi nemamo savez za curling. Ovo može biti prilika i da nekog zainteresujemo da se bavi “novim” sportovima.

Ukoliko želite postati volonter EYOF-a, donosimo vam neke važne informacije kako izgleda volontiranje na ovom događaju i koji su uvijeti.

Na svakom eventu, svaki volonter ima svoj kod, na svakom eventu će se bilježiti prisustvo i oni će imati priliku da kroz te evente dobijaju nagradne poene, moći će da skupljaju te poene i da dobiju nagrade poput materijalnih nagrada ili da budu vođe neke grupe, ovisno od poena i afiniteta svake osobe. Na osnovu podataka sa prethodnih EYOF-a, otprilike treba oko 1 200 volontera, što je jako veliki broj i čini skoro 80 % same organizacije. Najmlađi uzrast treba da bude 14 godina, dok gornja granica ne postoji. Jedna od osnovnih karakteristika volontera je da budu spremni da pomognu, da su voljni da uče, da su raspoloženi i komunikativni.

Nela ističe i da je volontiranje na ovom događaju naročito dobra prilika za ljude koji znaju strane jezike jer će moći da unaprijede svoja znanja, a poželjno je da volonteri znaju engleski jezik jer će to biti jezik na kojem će se komunicirati na ovom događaju. Prednosti koje volonteri i volonterke mogu steći su upoznavanje jako velikog broja ljudi, zatim imaju priliku da učestvuju u jednom od najvećih sportskih događaja u Evropi, a na kraju će dobiti i potvrdu o volontiranju. Cijeli događaj će biti podijeljen u sedamnaest sektora, odnosno sedamnaest različitih zaduženja unutar organizacije EYOF-a, što nudi priliku za dosta volontera da se usavršavaju u svom području interesovanja, također imaju priliku da dobiju neki honorarni posao ili stalni posao ukoliko se iskažu.

Ove, druge dodatne informacije i aplikacioni formular za volontere možete pronaći na zvaničnom sajtu događaja: eyof2019.net, a za sva pitanja se možete obratiti i na njihovim stranicama na Facebooku i Instagramu. Od juna tekuće godine, svoja pitanja možete postaviti i na adresama Skenderpašina 1, u Sarajevu; i ulici Banović Strahinja 9, u Istočnom Sarajevu.