Ako vam je potrebno osvježenje, uzbuđenje, ushićenost ili bilo šta tome slično, a nemate problema sa srcem – rafting je pravi odgovor za vas. Ova sportsko-rekreativna aktivnost velikom brzinom stiče popularnost u svijetu, ali i u našoj zemlji, čiji vodeni resursi pogoduju razvoju ovog vida sportske zabave.

 

Šta je, zapravo, rafting?

Iako se za njega vežu i zvanična sportska takmičenja gdje takmičari iz cijelog svijeta pokušavaju savladati što zahtjevnije riječne tokove, rafting je prevashodno rekreativna aktivnost slična nijednoj drugoj. Bilo da joj se posvetite samostalno ili u organizovanoj grupi, neophodni su vam „raft“ tj. gumeni čamac, sigurnosna oprema u vidu kacige za glavu i prsluka za spašavanje, što prikladnija odjeća i obuća, i naravno, prije svega ostalog, određena količina hrabrosti i odlučnosti. Kažemo određena jer, ne treba se zavaravati. Koliko god se bezbjednost u raftingu danas dovela do visokih razina, on ipak nije potpuno bezopasan, pa mentalna i fizička spremnost igraju vrlo bitnu ulogu u ovom avanturističkom sportu. Naročito ako vas zanimaju neke više klase raftinga.

 

Klase raftinga se dijele prema težini vodenih tokova

Prvoj klasi pripadaju mirne rijeke sa sporim tokom.

U drugoj klasi raftinga naići ćete na poneki brzac ili kamen, ali ništa opasno.

Treća klasa ili „Turistički rafting“ podrazumijeva više brzaca, veće talase, stijene, vodopade ili „skokove“.

U četvrtoj klasi stvari već postaju ozbiljnije. Brzaci, talasi, vodopadi i sve ostalo mnogo su jači i veći, pa ova vrsta raftinga nije pogodna za neiskusne raftere.

Za učešće u petoj klasi raftinga neophodni su značajnije umijeće, preciznost i koncentracija. Opasnosti ovdje vrijebaju sa svih strana.

Šestu klasu vam ne preporučujemo. To je klasa za sebe, koja ne dopušta pravo na grešku. Izuzetno je opasna po život i nerijetko završava nesretnim slučajevima.

 

Razlozi za strah

Sve u svemu, ako se poštuju neke osnovne mjere predostrožnosti kao što su nošenje kacige, pravilno postavljen prsluk za spasavanje ili svjesnost sopstvenih mogućnosti, čak i ako niste iskusan rafter – rafting može biti sjajan hobi pun uzbuđenja.

Ako se plašite mogućih povreda, opustite se… Neke procjene otkrivaju da postoji šansa od 0.044% da budete ozlijeđeni na raftingu. Osim, naravno, ako se ne budete pridržavali pomenutih mjera predostrožnosti. Tada se šanse za ozljedu bitno povećavaju. Ipak, vrlo je vjerovatno da ćete se sa raftinga vratiti jedino sa žuljem od veslanja ili možda nekom modricom od slučajnog udarca tuđeg… opet vesla. Ovo je ujedno i odgovor na vaše potencijalno pitanje – čemu služi kaciga u raftingu: da vas zaštiti ne samo od stijena ako kojim slučajem padnete u vodu, nego i od nekoga ko sjedi do vas!

 


Salem Hodžić