Prvi poziv

 

Nazvao sam te da provjerim da li me dobro čuješ.

Prije četrdeset i pet godina ovim je riječima zaposlenik Motorole, Martin (Marty) Cooper, obavio prvi poziv mobilnim telefonom nazvavši jednog svog kolegu. Ko zna da li je tada iko, pa i sam Marty, mogao zamisliti šta je zapravo predstavljao taj trenutak. Četrdeset i pet godina poslije mobiteli su postali pametni i gotovo da se može reći kako upravljaju našim životima, a Martinova kultna rečenica obilježila je početak revolucije mobilnih aparata.

Te davne 1973. godine, Marty je svoj poziv obavio prototipom danas legendarne Motorole DynaTAC, uređaja koji je težio gotovo jedan kilogram i bio dug 25 cm, ne računajući veliku gumenu antenu. Iako je podsjećao na ciglu, kako su ga ironično zvali u Motoroli, predstavljao je pravu pravcatu revoluciju u to vrijeme jer su dotadašnji prenosivi telefonski uređaji bili još glomazniji i prebivali su uglavnom u automobilima ili većim aktovkama. Bilo je potrebno još deset godina da prototip postane prava stvar i započne svoj komercijalni put među ljude.

Prvi mobilni telefon u prodaji

Motorola DynaTAC 8000X prvi je mobilni telefon službeno pušten u masovnu prodaju prije tridesetipet godina, mada je njegova cijena od 3 995 dolara predstavljala isto tako masivnu prepreku za sve zainteresovane kupce nešto plićeg džepa. Ko je prvi iskeširao toliki novac za prvi mobitel na svijetu danas nije poznato, ali njegova tadašnja cijena ne treba da čudi jer je Motorola potrošila oko 100 miliona dolara na ovu investiciju, a da pri tome nije znala da li će ga neko uopšte htjeti kupiti. Potez se ipak pokazao ispravnim i mada je Motorola DynaTAC postala simbolom i obilježjem ponajviše jetsettera i poslovnih ljudi, ne može mu se osporiti titula prvog istinskog mobitela koji je samostalno funkcionisao.

Četrdeset godina poslije pametni mobilni telefoni današnjice nisu ni nalik svom velikom ocu. Odavno su već prevazišli prvobitnu funkciju telefona, a kako se tehnologija razvija tako i oni napreduju s njom. Ali ako se trebaju nekom zahvaliti na tome, onda je to prije svega najveći div među mobitelima – Motorola DynaTAC.


Salem Hodžić