CEE Freiraum je inicijativa njemačkog centra za robotiku DKR, sa sjedištem u Tuzli, i Strascheg centra za poduzetništvo iz Minhena. Njihova misija najbolje se može opisati riječima: “scout“,“ accelerate“ i „perform“.  Nakon što pronađu mlade poduzetnike, podržavaju i ubrzavaju njihov razvoj, daju im šansu da svoje ideje prezentiraju velikim investitorima. Innovation Cafe, održan u Sarajevu, bio je uvod u navedeni proces.

Innovation caffe prilika je za mlade strat-upe, istakao je za glavni operativni dierektor CEE, Ismail Šehić.

Innovation Cafe je poseban događaj u okviru kojeg dajemo priliku start-up kompanijama da se predstave ispred investitora, studenata, univerziteta, inkubatora. Innovation Cafe dolazi iz Minhena, gdje već od 2008. godine provodimo taj event. Mladi start-upi imaju priliku da se predstave, pa možda u budućnosti dobiju neku investiciju. Večeras su ovdje investitori iz Bosne i Hercegovine, Holandije, Njemačke, Slovenije. Od devet start-upa, neko će dobiti finansijsku podršku ili priliku da ode u Minhen, gdje će dobiti obuku za pomoć u razvijanju biznis-plana.

Projekat CEE Freirauma zasniva se na praćenju start-upa, u Centalnoj i Istočnoj Evropi. Voditelji projekta obilaze inkubatore, univerzitete, posjećuju mlade ljude, gledaju na čemu rade i kako im pomoći.

CEE Freiraum ima tri dijela: ‘scouting’, gdje skautiramo start-upe, vidimo ko ima perspektivu za tržište. Imamo ‘accelerating’ proces, u okviru kojeg dajemo treninge, obuke. Mlade vodimo u Njemačku, gdje se obučavaju, razvijaju svoje biznis-planove. Nakon toga imamo ‘perform’, što znači da ih izvodimo na međunarodno tržište, gdje mogu dobiti finansijsku podršku.

Za neke od narednih start-up ideja ili već osnovanih startup kompanija vjerovatno ste već čuli. S druge strane, bilo je i onih koji su se na Innovation Cafe-u prvi put pojavili na poduzetničkoj sceni.

Brewers’ spent grain Mostar

Osnivačica start-up kompanije BSG (Brewer’s spent grain) iz Mostara, doktorica nauka prehrambene tehnologije, Anita Jurić, odlučila je proizvoditi visokoproteinsko brašno od pivskog tropa, koji je nus-proizvod u proizvodnji piva i prodaje se kao stočna hrana. Budući da je bogat proteinima i vlaknima, od njega bi proizvodili integralno brašno.

Napravili smo testiranja koja su pokazala da se od ovog proizvoda može praviti kruh, energetske pločice i slično. Radim na fakultetu i u pivovari, te je ovo spoj znanosti i industrije, objašnjava Jurić.

Obrazovna platforma Bookvar

U utrci za nagradu učestvovao je i start-up Bookvar.co iz Sarajeva. Predstavnica Bookvar-a, Belma Alagić:

Mi smo prva bosanskohercegovačka i regionalna online-learning platforma. To je web-site na kojem možete pohađati online-kurseve, ili na kojem eksperti prave kurseve, tako dijeleći znanje sa drugima.

Smart Bag torbica

Modna dizajnerica iz Sarajeva, Hana Sirćo, kreatorica je Smart Bag torbice.

Radi se o torbici koja je spoj modnog dizajna i tehnologije. Unutar nje nalaze se LED svjetla. Kada se otvori, svjetla se automatski upale. Također ima power-bank, što omogućava punjenje mobitela, tableta itd. Rađena je od visoko-kvalitetne kože. Trenutno prodajem preko web-site-a. Imam i liniju odjeće, tako da je to sve povezano. Ako ne nađem investitora, prisustvo ovom događaju sigurno će se isplatiti u vidu upoznavanja novih ljudi. Networking je nešto najbolje.

Digical

Start-up Digical iz Mostara bavi se razvojem softvera za firme koje se bave proizvodnjom građevinskih sistema. Jedan od osnivača start-upa, student Fakulteta informacionih tehnologija u Mostaru, Sanjin Omerović

Trenutno imamo klijenta koji posluje na globalnom tržištu. Za njega radimo taj sistem na inovativniji način nego što je do sada bilo. Četiri člana rade na razvoju sistema. Očekujem da će investitori prepoznati potencijal mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, da će uspješno investirati u njihove start-up ideje.

Habeetat

 

Osnivača start-up kompanije Habeetat iz Sarajeva, Semira Šakanovića, koji ima pametno rješenje za pčelare, također smo upoznali na poduzetničkom događaju Innovation Cafe, na kojem je Habeetat pobijedio i za nagradu dobio putovanje u najveći start-up centar u Minhenu koji će se održati u septembru.

Želimo kreirati novi način interakcije sa košnicama za pčele. Želimo digitalizirati košnice, te pomoći u rješenju problema koji se trenutno dešavaju u zajednici pčela. Četrdeset posto pčela umire svake godine. To želimo promijeniti i naći soluciju. Pomažemo pčelarima u većoj produkciji meda. Imamo aplikaciju za android, iOS, web-platformu, na kojoj putem svog account-a pratite svoje pčele, koliko meda imate, kakvo je vremensko stanje itd.

Za najbolji start-up, čiji će predstavnici otići na poslovni put u Minhen, izabran je Habeetat. Ostali su stekli poslovna poznanstva i kontakte, koji će im biti izuzetno korisni.


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.