Svjesni da će kandidati svih političkih opcija i na svim nivoima pričati o mladima u svojim predizbornim kampanjama, predstavnici Vijeća mladih Općine Ključ, sa mladima iz cijele zemlje, odlučili su napisati pismo budućem Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ne osvrćući se na ono što će biti rečeno, već na ono što žele da se desi nakon izbora.

O ideji pokretanja ovog vida omladinskog aktivnizma, pitali smo predstavnicu Vijeća mladih Općine Ključ, Jasminu Banjalučkić.

Pismo budućem Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je ideja mladih, okupljenih oko Festivala omladinskog aktivizma, koji se ove godine, po četvrti put, realizovao u Ključu, gdje su bili prisutni mladi iz dvadesetak gradova naše zemlje. Svake godine, na Festivalu omladinskog aktivizma, odlučimo na koji način ćemo obilježiti Dan mladih, 12. avgust. Ove godine smo odlučili, s obzirom da su pred nama izbori i da će predstavnici političkih stranaka uskoro krenuti sa svojim kampanjama, u kojima će govoriti dosta toga o mladima, da kažemo nešto iz perspektive mladih ljudi: šta je to što mladi žele od onih koji će nakon oktobra donositi odluke u Bosni i Hercegovini.

 

Prijedlog pisma, koji govori o obrazovanju, većim šansama za zaposlenje, boljim uslovima za zasnivanje porodice, povoljnijim uslovima za stanovanje, kvalitetnijom infrastrukturom, socijalnoj sigurnosti i drugim temama koje se tiču mladih, možete pročitati i dopuniti na linku: RECI šta te TIšti?

Detalje o sadržaju pisma kojem će se mladi obratiti Predsjedništvu, poslušajte u audio verziji razgovora sa  Jasminom Banjalučkić.

 

 

 


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.