U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko hiljada udruženja, registrovanih kao nevladine organizacije (NVO), koje mladima nude priliku za aktivno učešće u društvu i sticanje iskustva u različitim oblastima.

Kakvu korist od nevadinih organizacija mogu ostvariti mladi – pitali smo Lejlu Mušanović, koja je od srednje škole aktivna u nevladinom sektoru.

 

Ja sam četiri godine bila volonterka Udruženja „Narko-Ne“ u Sarajevu i kroz to Udruženje stekla sam razna iskustva i poznanstva. Na taj način sam imala priliku da  timski radim na različitim projektima koji su se bavili prevencijom ovisnosti među mladim ljudima, a sami projekti su imali i veći značaj jer su se kroz njih ti mladi ljudi povezivali. Poslije četiri godine volontiranja, odlučila sam da to svoje iskustvo prenesem tako što ću otići vani. Otišla sam na jedan projekat u Njemačku na godinu dana, poslije sam otišla na kratkoročni EVS u Tursku, a otkako sam se vratila, postala sam dio „Bosana Fondacije“.

 

Lejlina početna motivacija za društveni angažman bila je to što joj je u srednjoj školi bilo dosadno, a željela je da bude korisna. Taj prvi korak povukao je sve ono što je slijedilo – mnogo novih iskustava, poznanstva, a u konačnici i to da je kroz angažman u NVO upoznavala samu sebe, ohrabrivala se i sticala nove vještine.

 

Interes mladih za društveni angažman

Nekim omladincima rad u nevladinim organizacijama prosto nije primamljiv. Jedan od plemenitih i zdravih načina aktivizma je i učešće u kulturnim i sportskim sadržajima, koji su također,  jedan od zdravih načina aktivizma.

Breza, gradić nedaleko od Sarajeva iz kojeg dolazi naša sagovornica, posljednjih godina uvodi sve više sadržaja i prostora gdje se mladi mogu angažovati i raditi na različitim projektima. I ovaj gradić muči boljka tipična za sva mjesta u Bosni i Hercegovini – nedovoljno finansijskih sredstava koji se ulažu u mlade ljude.

Mjesta poput Breze koja su mala i/ili se nalaze u blizini većih centara, često imaju manjak kulturnih dešavanja. Konkretno u Brezi, danas postoji jedno kino u kojem su se povremeno održavale projekcije, ali više u njemu nema nikakvih dešavanja. Stanje na polju sporta je takvo da postoji nekoliko fudbalskih timova, zatim odbojkaški i košarkaški klubovi. Ponuda sadržaja i prilika u sredini u kojoj se nalazimo nije uvijek dovoljna jer je zapravo ključna volja, odnosno da li želimo biti dio onoga što se nudi.

 

Istrajati na putu do promjena

Zbog cjelokupne situacije u bosanskohercegovačkom društvu pitanje ostanka ili napuštanja zemlje se vrlo često postavlja. Naša sagovornica smatra da su šanse koje se nama danas nude mnogo veće od onih koje su imali naši roditelji, prije svega jer imamo mogućnost studija i/ili volontiranja u nekoj drugoj zemlji i da je važno da ih koristimo.

Lejlina priča koliko je i kako njen aktivizam od srednjoškolskih dana utjecao na smjer u kojem će krenuti njen život, zasigurno može ohrabriti i vas da se priključite nekoj od nevladinih organizacija koje su aktivne u vašoj zajednici.