Začet u trenutku slijetanja aviona u Tokio, dijelom sniman u glavnom gradu Japana – dokumentarni film „Making of Egzil“ u režiji Maria Ilića – prati saradnju Frenkija, Kontre,         Indiga i Soula na albumu „Egzil“.

Film je krajem juna premijerno prikazan u Tuzli na Red Bull RapLiki 2018. – finalu takmičenja u freestyle repanju.

Mario Ilić je fotograf i producent koji postiže velike uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ovaj mladi Tuzlak je jedan od ukupno sedam studenata koji su primljeni na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beču na smjer Primijenjene fotografije i aktualnih medija.

Moje zanimanje za video i fotografiju počelo je nekad od moje starije sestre. Mislim da sam bio sedmi ili osmi razred. Kasnije, kad sam krenuo u srednju školu, od roditelja samo dobio prvi ozbiljniji fotoaparat i taj moj interes nastavio se kroz cijelu srednju školu, pa sam na kraju primljen na Akademiju. Cijeli svoj portofolio izgradio sam na svojim poslovima, na video spotovima, na dokumentarcima, na raznim angažmanima po Evropi; zapravo imam jako malo free work-a.

Mario ističe da jako voli ono čime se bavi, a da je u njegovom pristupu radu i jako mnogo spontanosti. To je slučaj i sa njegovom suradnjom sa popularnom ekipom Fm Jam-a sa kojom je 2016. godine proveo neko vrijeme u Berlinu i objektivom zabilježio nastanak albuma “Putanja”. Također, potpisuje i režiju za neke od njihovih video spotova, a priznaje da je njegov, do sada najpoznatiji rad, spot za pjesmu “Đe će ko” koji je nastao u Tokiju i sad već ima preko dva miliona pregleda.

U sklopu proslave sedamnaestog rođendana Fm Jam-a, Mario je održao svoju prvu samostalnu izložbu u rodnom gradu.

Još od srednje škole veliki je ljubitelj hip-hop scene u Bosni i Hercegovini, prije svega Frenkijevih albuma. Svojom kamerom je zabilježio i dijelove puta u Tokio – boravak u ovom mističnom gradu, atmosferu u studiju, rad na pjesmama, stvaranje albuma Egzil te povratak u Bosnu i Hercegovinu. Film zapravo daje uputstvo kako se pravi album na drugoj strani svijeta u samo pet radnih dana.
Glavni grad Japana ostavio je snažan utisak na ovog mladića.

 

Bio je haos! Prvi dan sam samo gledao u pod jer više nisam mogao da pojmim šta se sve dešava. To je grad pun svjetala, pun znakova, jako puno gužve… Fascinantno je kako sve funkcioniše u jednom savršenom redu.

Pojava savremenih tehnologija mladima koji žele da se bave ovim ili sličnim poslovima pruža ogromne mogućnosti i prostor za djelovanje a pojava interneta mladim umjetnicima nudi prostor koji im niko ne može oduzeti. Mario je prepoznao tu priliku i iskoristio je. Pogledajte njegov dokumentarac iz kojeg možete naučiti više o drugoj strani slave Frenkija, Kontre, Indiga i Soula, a za savjete i preporuke koje je sa nama podijelio ovaj mladi umjetnik pred kojim se nadzire velika karijera, poslušajte cijeli razgovor.