Oduvijek je pojava novog medija izazivala strah od nestanka njemu najsličnijeg, već postojećeg medija.       Pojava fotografije pobudila je strah od nestanka slikarstva, pojava radija strah od smrti žive izvođačke muzike, prvi gledaoci pokretnih slika pribojavali su se da će pozorište izumrijeti… 

Osim što je štampana knjiga surovo likvidirala rukopisnu knjigu, svi ostali mediji  su preživjeli.

A šta je sa printanim medijima?

U vremenu kada nam mnogi gadgeti i ostala tehnologija uveliko olakšavaju živote, tržište printanih medija je na žestokom udaru. Izdavači, štamparije, pisci, medijske kuće… s razlogom se sve češće pitaju – kako dalje? Novinske kuće sve više propadaju, a slično je i sa knjigama, jer su na scenu stupile inovacije koje bi stvari mogle izmijeniti iz temelja. Elektronski čitač jedan je od tih “gadgeta”, a usput rečeno, najpopularniji je Amazonov Kindle. Jedni ga prihvataju, dok drugi uprkos svim njegovim prednostima ostaju vjerni dosadašnjim alatima.

Šta čini elektronski čitač knjiga pozitivnim?

Veličine je knjige džepnog izdanja, namijenjen je isključivo čitanju teksta, s naglaskom na one duže poput knjiga. Radi na sljedećem principu: posjetite neku od internet knjižara, preuzmete željenu knjigu, ubacite fajl u ovaj uređaj i čitanje može da počne. Čitanje na njemu uveliko se razlikuje od čitanja na kompjuteru, jer Kindle ne koristi LCD ili ekranae srodne tehnologije, već elektronske tinte (e-ink). Osnovna prednost u odnosu na klasične displeje je nedostatak pozadinskog osvjetljenja koje umara oči, pa se tako sa Kindle uređaja može čitati u mraku, a slika na e-Ink displeju identična je onoj štampanoj na papiru.

Posjeduje tastaturu kojom možete praviti bilješke ili pretraživati nepoznatu riječ u ugrađenom Oxford rječniku engleskog jezika. Podržava većinu svjetskih alfabeta, među kojima i ćirilicu, baterija mu može trajati  više od mjesec dana, ne grije se u ruci, noviji modeli imaju ekran u boji i vodotporni su.

Šta pravu knjigu čini nezamjenjivom?

Iako je ovaj uređaj u posljednje vrijeme, zbog svih svojih prednosti, sve prisutniji gadget posebno među omladinom, dosta se polemika vodi oko toga koliko zapravo e-čitač može zamijeniti klasičnu, papirnatu i lijepo ukoričenu knjigu. To je najveći nedostatak ovog gadgeta, što mnoge ljubitelje knjiga neće privući da ih kupe, jer mnogima knjige predstavljaju mnogo više od  papira s tekstom.

Među drugim nedostacima je cijena, pogotovo ako uzmemo u obzir da većinu knjiga možemo posuditi u bibliotekama, zatim veličina ekrana, pa činjenica da mnogi čitači ne podržavaju sve formate, ali i bojazan od toga da će nam se na najzanimljivijem poglavlju knjige istrošiti baterija.

Svi se mogu složiti kako e-knjige neće nikada zamijeniti klasični papir?

Otkako je internet počeo svojim nitima da obavija zemaljsku kuglu, dobra stara knjiga nije više ono isto što je bila prije toga. Promijenila se, ali svakako ne nagore. Baš kao što je slučaj i sa pozorištem, slikarstvom, živom muzikom, niti knjige u svom prvobitnom izdnju nikada neće izumrijeti… I dalje će krasiti police naših domova, ali makar za one knjige koje ne možemo pronaći u knjižarama ili bibliotekama, tu je njegovo veličanstvo Kindle.

Čitanje je strast kojoj se teško oduprijeti

Koji god žanr knjige preferirali, ukoliko ste i vi strastveni čitač, složićete se da je manje važno kakve su korice knjige, ili u ovom slučaju da li ih uopšte ima. Bitan je izbor onoga što čitate i koliko u određenom naslovu uživate. Manje je važno da li ćete samo dodirnuti displej ili liznuti kažiprst kada u nestrpljenju želite okrenuti stranicu i dalje uživati u ovoj strasti.

 


Anesa Marić