Četvrtog dana Festivala srednjoškolskog teatra dramske umjetnosti “Juventafest” smo se vratili u školske klupe sa predstavom “Kontrolni” – Gradskog pozorišta Jazavac  “Studio Jazavac” iz Banja Luke.

To je priča o četiri učenika koje spaja jedan kontrolni rad i smišljanje akcije kako izbjeći sankcije roditelja, koja ne prolazi onako kako su to oni planirali. Predstava je nastala na osnovu iskustava samih srednjoškolaca koji su učestvovali u njoj.

 

Ova predstava govori o onome što živimo. Priča prati četiri učenika srednje škole, njihove probleme u odrastanju i svo četvoro dolaze iz disfunkcionalnih porodica, u raskoraku su između želja i mogućnosti i ambicija svojih roditelja. Izmanipulisani su tim načinom života od društva, porodica, to su djeca koja se gube u današnjem vremenu. Imali smo potrebu da progovorimo o tome. Tema nam je sama nametnula da nam treba prazna scena, goli prostor i ono što oni nose iznutra. Ovo su generacije na koje moramo da obratimo pažnju u svakom smislu. Njihova igra ih odvede u nekom potpuno drugom pravcu i upadaju u probleme bez neke nade da će se izvući. Sve ode u krajnost koja nije trebala da se desi.

Kada smo odigrali ovu predstavu prvi put u Banja Luci, njihovi roditelji su bili tu i bili su onako prilično zatečeni. Predstavu smo pravili tako što smo pričali o svemu što oni zapažaju u nekoj svojoj užoj okolini. Našli smo tekst koji je adekvatan tome što žele reći, ali mislim da su priče koje sam čula od njih mnogo strašnije od ovoga što mi prikazujemo. Ovo je upakovano, umiveno da bi bilo svarljivo.

 

kaže Nikolina Friganović, mentorica na ovoj predstavi, inače glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

“Studio Jazavac” već godinama radi sa mladim ljudima na način da nekoliko predavača nastoji upoznati mlade sa pozorištem i stvoriti  nove generacije pozorišne publike.

 

Prvi put smo na Juventafestu, ovo je prvu međunarodni festival na kojem gostujemo. Predivno je ovdje, izuzetno dobro organizovan festival. Mislim da nigdje u regiji ne postoji to da su svi učesnici sve vrijeme festivala prisutni, jer tako imaju priliku da se upoznaju, da razmjene iskustva, da se na neki način uporede, da ostvare kontakte za buduće saradnje

 

– rekla je Nikolina.

 

.

 


Emir Zametica