Čaroliju za povratak u djetinjstvo poznaju samo najmoćnije čarobnice. Njihovo ime je LEGO kocke, Ovo je priča o njima: kada su izumljene, kakav put su prošle i ko se sve igrao s njima.

Bio jednom jedan stolar… Ali ne! Ako ste pomislili da započinjemo priču o starom Geppettu i njegovom drvenom lutku Pinokiju, ovdje ćemo vas zaustaviti. Umjesto u bajku, zaplovićemo u jednako čudesni svijet LEGO igračaka.

 

Lijepo se igraj.

Priča o LEGO čaroliji započinje ranih 30-tih godina proteklog stoljeća, kada danski stolar Ole Kirk Christiansen, u maloj radionici pravi svoje prve drvene igračke. Ubrzo smišlja i naziv, danas tako popularnom brendu, iza kojeg je skrivena danska fraza Leg Godt, što znači Lijepo se igraj!  

Istorijat

Iako su počeci proizvodnje Oleovih igračaka  bili skromni, brojne ideje koje je vješto pretakao u djela,

Oleov 60-i rođendan, 1951. Na fotografiji su tri generacije porodice Christiansen.

učinile su da njegova kompanija napreduje mnogo više nego je to mogao i pretpostaviti. Proizvodnja je proširena i na plastične igračke, pa su tako nastale i čuvene LEGO kocke.

Za nešto više od pola stoljeća, uvođenjem brojnih inovacija u LEGO industriju, stvoreni su različiti setovi LEGO kockica. Samo neki od njih su “LEGO Duplo” – velike kocke za male ruke, različite vrste “Legolanda”, nešto složeniji “Technica” za mlade inovatore itd. Devedesetih godina u ruke mališana došle su i prve LEGO figurice, nakon čega nastaju i prve TV serije, a među njima je i danas neprevaziđena “LEGO Star Wars”.

 

Igračke koje maštu preslikavaju u stvarnost

Šarene kockice, koje podjednako uveseljavaju djevojčice i dječake širom svijeta, s razlogom su proglašene Igračkom prošlog stoljeća. Mališani uz njih razvijaju kreativnost, a svoju maštu jednostavno preslikavaju u stvarnost. Stvaraju nove svjetove i pričaju nove priče. Ali, ne rade to samo oni najmlađi.

San većine njih proživio je BBC-jev voditelj James May, koji je proveo nekoliko dana u kući načinjenoj samo od LEGO kockica. Mnogi su mu na tome pozavidjeli. A kako i ne bi. Od kockica koje se danas mogu naći u 55 boja i 2200 oblika, prave se različiti predmeti u prirodnoj veličini – od različitih komada namještaja, do bolida Ferrarija.

Korak dalje

Pored oku zanimljivih oblika, od LEGO kockica moguće je napraviti i korisne predmete, a mnogim inovatorima poput Jonathana Gaya, izumitelja Flasha, služile su kao nadahnuće. Suosnivačima Googla, Pageu i Brinu, tako su u početku služile kao vanjsko proširivo kućište za hard diskove. Korak dalje otišao je inžinjer Jason Alleman, napravivši od njih zanimljivi sat koji precizno pokazuje vrijeme.

Koliko interesovanje vlada za čudesnim kockama, pokazuje i podatak da se danas od broja prodatih LEGO kockica samo u jednoj godini, može pet puta opasati naša planeta. Svojom čarolijom stigle su u većinu domova i to ne samo na Starom kontinentu gdje su i nastale. Ipak, u Evropi postoji najveći broj Legolanda, zabavnih parkova, u kojima posjetioci mogu uživati u jedinstvenom okruženju sa vitezovima, gusarima, kaubojima…

Sigurni smo da će magične kockice uljepšavati i djetinjstva generacija koje tek dolaze, a u taj bezbrižni dio života vraćati sve one koji samo misle da su ih prerasli.


Anesa Marić