Mladi bosanskohercegovački umjetnici Marija Šuković i Mak Hubjer predstavljat će našu zemlju na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana.

Mak Hubjer će učestvovati na međunarodnom projektu “LANDXCAPES art, storytelling, landscape” BJCEM-a u Bariju koji će se realizovati u oktobru ove godine, a Marija Šuković  početkom će početkom naredne godine učestvovati na projektu “UKYA City Takeover Nottingham 2019”.

Spisateljica Marija, studentica Opšte književnosti i teatrologije na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, kojoj su uzor francuski pjesnici simbolizma, govori o svom umjetničkom radu i važnosti učešća u ovoj manifestaciji.

Pripremit ću performans koji će biti nešto između monodrame i moje poezije. To ću izvesti kao performans poezije i teatra, zajedno. Ove godine planiram izdati svoju prvu zbirku i afirmisati se među pjesničkim krugovima, pošto sam, sada, poznata samo na društvenim mrežama, kao pjesnikinja. Od Bijenala očekujem razmjenu iskustava, da upoznam dvije stotine, ili barem stotinu umjetnika, družim se, naučim nešto, jer od svakog umjetnika se nešto može naučiti.

Mak Hubjer, umjetnik koji je obrazovanje stekao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kako kaže, svojim umjetničkim radom pokušava oprati kulturni identitet BiH.

Velika mi je čast da učestvujem u ovoj smotri, jer smatram da je veliki uspjeh za svakog mladog umjetnika kada pređe granicu ove države i kada svoj rad uspije pokazati van granica BiH. Ja ću se bazirati da rad, koji sam započeo u Sarajevu, koji sam vezao za kontekst i problematiku ovog prostora i vremena, u zadnjih dvadeset godina, predstavim vani, ali ne na način da rad bude etiketiran i obilježen imenom Bosna i Hercegovina ili problemima odavde, već da same etikete, koje su reprezent tog grada, odvojimo od njega i tu problematiku pokušamo predstaviti kao nešto univerzalno.

Mariji i Maku želimo da na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana našu zemlju i sebe predstave u najboljem svjetlu.

 

Audio verziju sa više detalja poslušajte ovdje:

 


Inda Čaušević
Ekonomistica sa novinarstvom u srcu. Trenira CrossFit.